Harpyje pralesní je impozantní dravec obývající nížinné tropické a subtropické oblasti. Tento obrovský orel používá své velké nohy a drápy k lovu opic, lenochodů, dikobrazů či plazů. Harpyje pralesní v dospělosti měří kolem jednoho metru a váží až 7 kilogramů. Některé živočichy tak dokáže zabít pouhým jedním stiskem. Harpyje obvykle žijí v oblastech s nadmořskou výškou do 900 metrů.

„Pro svůj život preferují nížinné tropické a subtropické pásmo. Vidět harpyji je možné v jižním Mexiku, Střední Americe, jižní Brazílii či severní Argentině,“ uvádí specializovaný web Worldland trust.

Harpyje pralesní je druhým největším dravcem Jižní Ameriky:

Zdroj: Youtube

Jak harpyje loví opice

Svou kořist si harpyje nejprve vyhlédne z výšky. Následně tiše vzlétne a doslova ji strhne ze stromu. Jejich hlavní zbraní je perfektní sluch. Ten je v lese, kam může pronikat jen málo světla, ještě důležitější než zrak.

„Díky silným nohám jsou harpyje schopné ulovit opici či lenochoda přímo z větve stromu. Nohy harpyje jsou zakončeny ostrými drápy dlouhými až 13 centimetrů. Velká samice harpyje unese až desetikilovou kořist,“ uvádí například přírodovědecký web Discover wild life.


Nahrává se anketa ...

„Drápy jsou velmi silné, mohou vyvinout tlak přesahující 50 kilogramů. Vzhledem k velikosti tvorů, které loví, může harpyje okamžitě zabít jen pouhým stiskem,“ uvedl specializovaný web Animals sandiego zoo.

Zajímavostí pak je, že bez potravy vydrží klidně týden. Při lovu jsou tito ptáci rovněž velmi trpěliví. Dokáží své loviště dlouho v tichosti pozorovat, než vyrazí k útoku.

Proč je harpyje užitečná

Harpyje je velmi efektivní predátor, který má v pralese jednu důležitou roli.

„Odstraňuje z populace slabé a nemocné kusy. Tím předchází přemnožení, riziku rozšíření nemocí, hladovění těch silnějších, čímž v některých případech tak pomůže zabránit konfliktům zvířat s lidmi,“ uvedl specializovaný web White hawk birding.

Zajímavá fakta o harpyji

  • Ptáci mají na hlavě vztyčitelnou dvojitou chocholku
  • Ve vzduchu dokáže nést kořist, která váží až 75 % její vlastní hmotnosti
  • Harpyje mají mláďátka jen jednou za tři roky, přičemž odchovají vždy pouze jednoho potomka
  • Harpyje dokáže i v hustém pralesním porostu vyvinout rychlost až 90 kilometrů za hodinu
  • Samice jsou skoro dvakrát větší než samci
  • Má perfektní zrak, cíl o velikosti dvou centimetrů dokáže vidět ze vzdálenosti až 200 metrů
  • Samice harpyje přinášejí do hnízd zelené větvičky poté, co se vylíhne mládě. Podle vědců tímto odhánějí parazity a dodávají mláďatům tepelný komfort
  • Harpyje jsou součástí i různých legend, v nichž měly za úkol špatné až nečisté činy

Harpyje se lidí moc nebojí

Jak ještě připomněl web Whitehawkbirding.org, harpyje jsou poměrně zvědavými tvory. Patří zároveň mezi méně bojácné dravce. Znamená to, že je lidé mohou poměrně dobře pozorovat při jejich běžném životě.

„Na druhou stranu lidé představují pro harpyje poměrně velkou hrozbu, jelikož rozsáhlým kácením pralesů likvidují jejich přirozené útočiště,“ uvedl web White hawk birding.

Čím červenější má uakari tvář, tím lépe
Plešaté opice uakari jsou jako příšery z džungle. Čím červenější lebka, tím lépe

Harpyje jakožto velcí draví ptáci jsou pojmenováni po příšeře z řecké mytologie, která byla napůl pták a napůl žena. Zároveň je v Jižní Americe natolik populární, že se stala národním ptákem Panamy. Dožívá se 25 až 35 let. Chovají ho i některé zoologické zahrady, například ta v San Diegu.