V České republice se akce každoročně koná v přibližně 50 lokalitách. Noc pro netopýry je pro širokou veřejnost, a lidé tak v rámci akce mají možnost seznámit se se životem netopýrů, s možnostmi ochrany těchto zvířat i výzkumem nebo se dozvědět, jak mohou netopýry sami chránit. Na řadě míst se lidé mohou setkat i s ochočenými hendikepovanými netopýry.

„Mezinárodní noc pro netopýry přispívá k rozšiřování povědomí široké veřejnosti o životě těchto pozoruhodných savců,“ uvedl Daniel Horáček z České společnosti pro ochranu netopýrů (ČESON), koordinátor akce v České republice.

Ilustrační snímek
Příběh se šťastným koncem. Fena z ukrajinské válečné fronty se dostala do Čech

Netopýři často žijí v blízkosti člověka, využívají totiž úkryty v budovách. Obývají půdy, škvíry i dutiny cihlových a panelových domů. „Netopýři žijící v lidských sídlech jsou značně zranitelní a jejich ochranu lze nejlépe zajistit prostřednictvím spolupráce veřejnosti s odborníky,“ vysvětlila Petra Schnitzerová z ČESON.

V národním parku se netopýrům daří

Na našem území žije 27 druhů netopýrů, které lidem na netopýřích nocích odborníci představují. Mezi druhově nejbohatší netopýří oblasti Česka patří Národní park České Švýcarsko. Potvrdit se tu podařilo výskyt hned 24 netopýřích druhů.

Vendula Vizingerová a čivavy.
Žena z Klatovska zachránila dvě čivavy. Nebylo to jednoduché, popisuje

V nejmladším národním parku v Česku naposledy objevili dva nové netopýří druhy odborníci koncem roku 2019. Jejich pozornosti do té doby unikali netopýr jižní a netopýr obrovský. Dlouholetá tradice, kterou dodržují země napříč Evropou, zaujala i odborníky z celého světa.

V roce 2012 netopýří noc začali organizovat i v exotických zemích, jako jsou Sýrie, Libanon, Egypt nebo Korea, rozšířila se ale i do Jižní Ameriky. Tradici dodržují ve 40 státech z celého světa.

Netopýří noci
Netopýří noc v Toulcově dvoře, 31. 8. od 18.00, Praha Hostivař Přednáška s promítáním a ukázkou živých ochočených netopýrů, od 19.30 do 21.00 procházka kolem Botiče.

Netopýří noc u Berounky, 2. 9. od 16.00, Parkoviště u lávky, Praha Lipence Povídání se netopýry pro děti a dospělé, od 19.45 večerní vycházka za netopýry.

Mezinárodní noc pro netopýry, 3. 9. od 17.00, klášter Chotěšov (Plzeňsko).

Den s přírodou, 4. 9., Malešický park v Praze.

Netopýří noc na Čabárně, 6. 9. od 18.00, Kladno Povídání o netopýrech s promítáním. Živí ochočení netopýři, které je možno pohladit či nakrmit.

Netopýří noc na Hamru, 7. 9. od 17.00, Sportovní areál Hamr v Praze-Záběhlicích.

Podrobný přehled všech plánovaných akcí najdete na webu netopyrinoc.cz.