„Udržet prostředí bezvadně čisté je opravdu hodně složité,“ říkají. Podle slov Kamila Efendilera, prachatického prodejce, je už tak obrovskou zodpovědností zmrzlinu prodávat. „Musíte dohlížet na to, aby všude byla natolik bezvadná čistota, že se do výrobku nic nedostane. Normy jsou přísné, a to počínaje nároky na čistotu strojů, v nichž zmrzlinu vyrábíme, mrazáků, kde je skladována, i chladicích pultů, z nichž ji prodáváme,“ popisuje.


Nové stroje


Zdeněk Frnoch, další z prodejců oblíbené letní pochutiny říká, že aby vyhověli všem požadovaným normám Evropské unie, zakoupili nové výrobní stroje na zmrzlinu. „Takže problém nyní není v hygienických předpisech, ale finanční náročnost na jejich pořízení byla velká,“ poznamenal.

Leona Fröhlichová, Lukáš Vlk

Více v tištěném vydání v pondělí 25. srpna 2008.