Otázku, zda by nebylo vhodné přejmenovat stávající Mírové náměstí v Netolicích na náměstí Štěpánka Netolického, především s návrhem, zda by nemělo město k tématu vyhlásit anketu, přišel na pondělní zasedání zastupitelů bývalý tajemník úřadu Vojtěch Švec. Ten už návrh na přejmenování vznesl v červenci, následně jej stáhl.

Zastupitelé rozhodli, že tajemník městského úřadu Tomáš Koblenc zpracuje analýzu finanční náročnosti přejmenování pro obyvatele a firmy v centru. Její součástí bude zároveň případná zátěž pro ty, kteří mají v občanském průkazu, živnostenském listu nebo třeba na smlouvách v adrese Mírové náměstí.

„Dopředu říkám, že návrh na přejmenování náměstí nepodpořím. Je to obrovská zátěž nejen pro obyvatele, které budeme nutit, aby si nechali zhotovit nový občanský průkaz nebo třeba změnit adresy na smlouvách s poskytovatelem elektriky, ale i pro firmy, potažmo město Netolice, které má například stovky právně smluvních vztahů a musely by být vypracovány dodatky. Podle mého odhadu by se jednalo v řádech o statisíce korun nákladů,“ uvedl starosta Netolic Vladimír Pešek.

Podle Vojtěcha Švece by si ale osobnost, jakou Štěpánek Netolický byl, úctu v této podobě zasloužila. Návrh Václavy Janota Vaníčkové, aby se po osobnosti pojmenovala například cyklostezka, odmítl.

Následně Jan Kuliš přednesl usnesení, jehož součástí byla zmíněná analýza. Navíc by v některém z příštích vydání netolického zpravodaje měl být článek o Štěpánku Netolickém, finanční analýza a anketa pro obyvatele.