Když matka v srpnu 2013 zemřela, úřadu to nesdělil a dávku pobíral do ledna 2014 neoprávněně, než mu na to přišel úřad práce. „Na matku“ mu bylo vyplaceno 40 000 korun.

Obdobně ve stejnou dobu pobíral i příspěvek na mobilitu matky ve výši 400 korun měsíčně. Přijal tak neoprávněně další 2000 korun.

Neměl přehled?

Vysvětloval, že pobíral částečný invalidní důchod a dávky péče o matku mu chodily na tentýž účet. V tu dobu jej měl zablokovaný kvůli exekuci, neměl o jeho stavu přehled a neuvědomoval si prý, že mu na něj chodí dál dávky na matku. Nevěděl, že měl jít na úřad a příspěvky zrušit. Když předal matčiny doklady na magistrát, myslel si, že tím je věc vyřízená, tvrdil. Peníze prý vrátí.

Našli ho poprvé také u Dunaje.
Od sousedů: Zubař si v šatně filmoval zaměstnankyně

Okresní soud v Českých Budějovicích jeho obhajobě neuvěřil. Podílel se na vypracování žádosti matky o dávky, věděl, že mu chodí na účet a nebyl v takové finanční situaci, že by na něm mohl přehlédnout přicházení příspěvků. Prováděl z něj také různé platby. Neoprávněně získané peníze nevrátil ani po zahájení trestního stíhání. Za podvod mu jako recidivistovi uložil osm měsíců do věznice s dozorem. Musí také úřadu práce nahradit škodu 42 000 korun.

Obžalovaný se odvolal. Zopakoval svou obhajobu a k dotazům řekl, že má účet dál zablokovaný - důchod mu chodí složenkou. Zdokladované opakované výběry si prý nepamatuje. Bydlí u kamarádky, které přispívá na domácnost, když má. Sháněl práci i v zahraničí, měl ji přislíbenou, ale nakonec se neozvali. V posledním slově opakoval, že přijímání příspěvků na péči o matku byla hloupost. Neudělal to prý úmyslně a peníze chce vrátit.

Krajský soud ale jeho odvolání zamítl. Ani on neuvěřil obhajobě pana Milana, že neměl přehled o svém účtu - několik měsíců po matčině smrti z něj vybíral z bankomatů a kdykoliv se při tom mohl s jeho stavem seznámit. Chodily mu na něj jen jeho invalidní důchod a pečovatelské příspěvky. Věděl, že změny stavu musí oznámit. Neohlášením úmrtí matky uváděl v omyl poskytovatele dávek, úřad práce.