„Nabídku vítáme jako dobrý nápad a okamžitě jsme ji uchopili jako možnost přirozeně začlenit expozici minimuzea do expozic, které již v našem muzeu máme. Pro nás to bude určitě příjemná událost,“ říká kastelán Státního zámku Vimperk Vojtěch Brož. A zároveň naznačil, že by pauza, po kterou veřejnost expozici neuvidí, neměla trvat dlouho. „Mohu dokonce prozradit, že bychom o expozici věnovanou Zlaté stezce opřeli příští Muzejní noc na zámku. V tuto chvíli začínáme pracovat na zakomponování expozice do našeho muzea,“ doplnil kastelán vimperského zámku.

Nové místo pro připomenutí významné historické etapy Vimperska jako součást ostatních expozic v zámeckém muzeu je podle kastelána dobrá věc i pro samotné téma. „Jedná se o muzejní záležitost, ke které si přece jen na její dosavadní místo mnoho lidí cestu nenašlo. Nám to pomůže rozšířit záměr věnovat se více historii Vimperska v rámci našeho muzea. Myslím si, že se jedná o naprosto dokonalou souhru všech okolností,“ dodal.

V jaké podobě nakonec návštěvníci expozici Zlaté stezky na Vimpersku za několik měsíců uvidí, se nyní řeší po odborné stránce s garanty výstavy, tedy především s Petrem Zavřelem a Františkem Kubů. „Podle mne je to určitě dobrý krok, protože návštěvnost a dopad expozice na veřejnost bude v prostorách zámku rozhodně větší a mělo by to být ku prospěchu. Navíc by měl být prostor rozšířit expozici o nové poznatky průzkumu Zlaté stezky na německém území. V době, kdy expozice pro Vimperk vznikala, tento průzkum ještě ani nezačal, takže o to by to mělo být rozhodně obohaceno a vimperská větev Zlaté stezky by tak měla být představena komplexněji v celé její délce,“ naznačil František Kubů z Prachatického muzea.

Pokud by k dohodě o novém prostoru pro expozici z minimuzea ve Vimperku nedošlo a město by o ni nemělo zájem, nejspíše by se s ní už veřejnost nesetkala. Hlavní expozice věnovaná Zlaté stezce v Prachatickém muzeu má totiž své prostorové omezení a samo muzeum bude muset nejspíše v několika málo letech řešit její další vývoj. „Naštěstí se snad nemusíme zabývat podobnými katastrofickými scénáři, soudě alespoň podle dosavadních prohlášení a jednání všech zúčastněných stran,“ dodal František Kubů.