A právě posledně jmenovaný tento týden pro někoho možná překvapivě oficiálně oznámil svou rezignaci na post v zastupitelstvu. Dotaz, jak bude nastalou situaci s odchodem zastupitele klub Jihočechů řešit, překvapil jejich předsedu

Pavla Dvořáka. Považoval za nestandardní, že se informaci o složení funkce dozvěděl od Prachatického deníku a z jiných zdrojů. Divné může být spíše to, že mu informaci o ukončení mandátu nepodal hned v pondělí sám Luboš Drenčeni. „Byly určité úvahy, ale že to bude nějaký konkrétní den, to nevím,“ dodal Pavel Dvořák.

Kdo by tedy měl na uvolněné místo po Luboši Drenčenim usednout v zastupitelstvu? „To je zřejmé, je to podle zákona. Ale zatím se to řeší mimo mne, byl jsem informován od jiných lidí, že se to ráno řešilo na radnici. Informace o tom jsem sice měl, ale nebyli jsme dohodnuti na přesném termínu. Je zvláštní, že když to bylo včera odpoledne podáno, nebyl jsem jako předseda za Jihočechy ve Vimperku informován. To je velmi zvláštní, když jsou naopak obtelefonovávány jiné osoby. Tak si nepředstavuji jednání, které by mělo mít určitý charakter,“ podotkl lídr za Jihočechy ve Vimperku Pavel Dvořák.

„Je to velice jednoduché, změna zaměstnání a nedostatek jakéhokoliv volného času,“ uvedl Luboš Drenčeni k důvodům, které jej vedly k rozhodnutí složit mandát zastupitele. Připustil, že úvahy o tom, že v zastupitelstvu skončí, byly. „Mělo se tak stát sice o měsíc později, ale časově už to skutečně nezvládám, proto jsem se rozhodl uvolnit post v zastupitelstvu již při dubnovém zasedání,“ upřesnil.

Luboš Drenčeni (49) působil v komunální politice ve funkci zastupitele tři celá volební období a znovu byl zvolen na podzim loňského roku. Kromě toho byl s krátkým výpadkem v prvních dvou volebních obdobích členem rady a jako radní působil i v minulém zastupitelstvu od začátku března 2011 do poloviny listopadu 2012 poté, co se funkce v radě vzdal Stanislav Hlava.


Luboš Drenčeni

O nástupci za Luboše Drenčeniho chce klub Jihočechů rozhodnout do konce tohoto týdne. Nicméně se zdá, že rozhodnuto je prakticky již nyní. Z výsledků voleb vyplývá, že na uvolněné místo v zastupitelstvu by měl nastoupit jako první náhradník Jiří Zídek. Padesátiletý bankovní úředník ale zřejmě nebude tím, kdo v pondělí 27. dubna složí do rukou starostky Jaroslavy Martanové slib nového zastupitele. Prachatickému deníku totiž včera potvrdil, že nabídku nepřijme. „Vedení města o mém rozhodnutí budu oficiálně písemně informovat,“ uvedl Jiří Zídek s tím, že od voleb uplynul určitý čas a do rozjetého vlaku se složitě nastupuje. „Od voleb jsem se aktivního dění neúčastnil, jsou jiní, kteří aktivněji v otázce fungování města vystupují a působí. Jak říkám, naskakovat do rozjetého vlaku je pro mne složitá situace. Takže je to tak, že po delších jednáních jsem se rozhodl rezignovat na uvolněný mandát zastupitele a přenechám šanci pracovat v zastupitelstvu dalším na kandidátce,“ doplnil Jiří Zídek.

A tím dalším jménem v pořadí náhradníků na kandidátce Jihočechů je podle výsledků voleb Iveta Preslová. V životě ve městě a řešení některých otázek jeho chodu se začala aktivněji zapojovat na podzim roku 2012, kdy eskalovaly problémy s romskou komunitou ve Vimperku a následně pak na přelomu léta a podzimu o rok později. Tehdy Vimperkem zahýbal osud a možné využití bývalého hotelu Vltava, který byl v hledáčku zájemců o zřízení ubytovny pro sociálně slabé a nepřizpůsobivé.

Po komunálních volbách v loňském roce skončila na kandidátce Jihočechů s pátým nejvyšším počtem získaných hlasů, nicméně do zastupitelstva se nedostala. Následně byla jmenována členkou kontrolního výboru, který většinově ovládá opozice.

V tuto chvíli je zřejmé, že by se Iveta Preslová měla stát novou členkou v zastupitelstvu města Vimperk, přestože oficiální to dosud není. „Vím o rezignaci pana Drenčeniho, ale ještě nemám informace, jak dopadla jednání s panem Zídkem, takže zatím to nemohu přesněji komentovat. Dnes máme schůzku, takže předpokládám, že se podrobnosti teprve dozvím,“ sdělila Iveta Preslová včera Prachatickému deníku.

Podle svých slov je nicméně funkci v zastupitelstvu připravena přijmout. „Do voleb jsem šla s tím, že se chci do zastupitelstva dostat, ale rozhodně jsem nečekala, že se tak stane takovým způsobem. Přesto věřím, že budu nápomocna při řešení otázek chodu a budoucnosti města,“ věří Iveta Preslová.

Připravena je i na komplikace, které může přinést fakt, že je maminkou dvou malých dcer. Starší jsou tři roky, mladší teprve jeden rok. „To nebude problém, mám hodnou a vstřícnou rodinu, vždycky budu mít kolem sebe někoho, kdo mi dcery pohlídá. Nemyslím si, že by to bylo zase až tak časově náročné, aby se to nedalo zvládnout. Přece jen zasedání zastupitelstva jsou jednou za měsíc až dva. Připravit se lze doma, takže zvládnout se dá vše,“ věří Iveta Preslová.

O případném vzdání se členství v kontrolním výboru z titulu přijetí funkce zastupitele neuvažovala. „Osobně si myslím, že spíše to bude ku prospěchu věci. Jako zastupitel se dostanu určitě k více informacím, než jen jako člen kontrolního výboru,“ dodala.