Přestože podobných výjezdů měli oba kolegové za sebou už mnoho, tento se proměnil v boj o život. Osmnáctiletý feťák na policisty zaútočil bez varování nožem. Václav Hasse vybojoval život kolegy, ten svůj ale obětoval.

Soud s Lukášem Hajným pokračuje u Krajského soudu v Českých Budějovicích
Chtěl mě bodnout znovu. Václav mi zachránil život a sám o svůj přišel

Na osudové chvíle se Jaroslavu Humešovi ani s odstupem času nevzpomínalo snadno. Deníku v září 2017 řekl, že při zásahu mu život zachránil právě parťák Václav Haase. "Udělal to, i když jsme se příliš blízce neznali. Poprvé jsme se potkali na výběrovém řízení na Hlubokou. Předtím sloužil v Ševětíně. V tu osudnou neděli navíc vzal službu za někoho jiného. Byl to moc ochotný a šikovný kluk. Potřebovali jsme mít víc štěstí. Venca mě zachránil. Po prvním bodnutí do mého boku po pachateli Venca hned skočil a nůž mu z ruky, kterou se pachatel chystal bodnout znovu do krku, vytrhl. Pak jsem ztratil vědomí," popsal.

PODLE OBHÁJCE Miroslava Kříženeckého se Lukáš Hajný bez drog mění měsíc od měsíce k lepšímu.
Stížnost vraha policisty Ústavní soud odmítl

Při rozhovoru pro Deník Jaroslav Humeš také zmínil, že policistům chyběly před zásahem informace o tom, jak nebezpečný člověk na ně uvnitř domu čeká. "Takových výjezdů k rodinné hádce jsme zažili stovky. Nikdo netušil, v co se promění."

Zákrok parťáků byl v rámci ankety Policista roku 2016 vyhlášen jako Čin roku. Osmnáctiletý útočník Lukáš Hajný skončil po ošetření v policejní cele. Následně byl obviněn z vraždy a pokusu vraždy. Krajský soud jej pak za vraždu poslal na 18 let do vězení. Následné odvolání Hajného odmítl Nejvyšší soud, vrahovu stížnost na nepřiměřenou výši trestu v roce 2018 odmítl rovněž Ústavní soud.

Václavovu parťákovi Jaroslavu Humešovi, který byl ze Zlivi, bylo 43 let, a poslední rozloučení s ním se konalo ve čtvrtek. K tomu, zda úmrtí souviselo se zraněními, která policista utrpěl před lety při zásahu, se nyní jihočeská policie nechce vyjadřovat.