Devátý den jsme vstali o půl hodiny dříve, čeká nás totiž sto kilometrů dlouhý přejezd na jih. Odskočili jsme si do sousedního Národního parku Grand Teton. Včas jedeme proto, abychom měli větší šanci vidět divoká zvířata. Stále nám jich pár chybí ve foťáku a hlavně alespoň jeden medvěd. Po pár kilometrech míjíme "včerejší" stádo bizonů, které je stále na stejné louce s vysokou a hustou travou. Dál pár kusů vysoké, spousta ptactva a krásny kojot přebíhající přes cestu. Na kraji Grand Tetonu si plníme klasický bod programu, a to kafe na pumpě. Bez něj by to nebylo to pravé. Půllitrový kelímek se slabou přeslazenou rádoby kávou patří už k rituálům. V Tetonu začínáme u jezera Jackson Lake, plavci koupáním v ledové vodě a fotografové pobíháním po pláži z krásných oblázků. V informačním středisku měníme brýle za mapky. Tedy nedobrovolně, protože mapky dávají zdarma a brýle tam zůstaly zapomenuty. Už druhé ztracené na trase. Ty první byly moje a bydlí teď na pumpě v Tacome. Tak, kdyby jel někdo okolo, podívejte se po nich, prosím.


Projeli jsme celou vyhlídkovou silnici pod 4200 metrů vysokými horami a na závěr si nechali opravdovou lahůdku. Staré stodoly, které tu zbyly po mormonském osídlení, navodí dokonalou atmosféru divokého západu. A koberce žlutých kytek okolo berou doslova dech i místo na kartách.


Při návratu do Yellowstonu potkáváme další dvě stáda bizonů, ale jsou trochu dál od silnice a tak pohrdavě ani nezastavujeme. Bizonu je všude tolik, že jsem jich neviděl tolik za šest předchozích cest dohromady. Vedle stád s mladými telaty potkáváme i obrovské, respekt budící, samotářské samce.


Den uzavíráme u jezera Yellowstone Lake a máme úspěch, protože byl i medvěd. A s velkým dramatem. Velký samec grizzlyho zabloudil do blízkosti parkoviště, což způsobilo hysterii u asijských turistů. Málem se při ječení ušlapali a umlátili tyčkami na selfie. Myslím, že medvěd byl v tom okamžiku vyděšenější. Do toho přišel profesionální zásah rangerů, kteří medvěda pomocí slepého výstřelu zahnali do bezpečí. A co my? Jirka byl včas na správném místě a má krásné fotky. Renata má jen půlku medvěda a bohužel tu zadní. Ostatní jsme slyšeli jen výstřel. Tak snad zítra.

Miloslav Martan

Putování skupiny Jihočechů po severozápadu USA můžete sledovat také na www.facebook.com/miloslav.martan.