Dnešní den začínáme ještě za tmy. Čeká nás nejdelší přejezd celé trasy. Na pár dnů opouštíme Kaskádové pohoří, přejíždíme do Skalistých hor a míříme do NP Yellowstone.


Před sebou máme 912 kilometrů a přitom projíždíme napříč celý Oregon a Idaho. Prvních 400 kilometrů Oregonu je hodně opuštěná krajina a jediná cesta. Navigace nejdříve ukáže 208 km rovně a pak doleva. A když se konečně dočkáme vytoužené křižovatky, navigace napíše 204 km rovně a pak doprava. Takový je Oregon. Ale i tady je na co koukat.


Ve zpětném zrcátku se ukazují zasněžené sopky a před námi nekonečné roviny. Občas jsou u cesty stáda skotu, anebo velká zavlažovací zařízení, která jezdí stále dokola a vyrábí nádherné kruhové pole.

Shoshonské vodopády
V polovině cesty stavíme na hranici obou států a přetáčíme hodinky o jednu hodinu vpřed, což nám ukradlo trochu času na přejezd. Při teplotě 37 stupňů obědváme na pumpě a chystáme se na další cestu. Ta již vede civilizací, jedeme po dálnici přes Boise stále na východ. V plánu je ještě zastávka v Twin Falls u Shoshonských vodopádů. Bohužel jsou hodně suché, což je důsledek sucha a také elektrárny, která bere část vody. Presto jsme rádi i za tuto zastávku, protože je to jediná velká atrakce na trase.


Za vodopády nakupujeme jídlo na další dny a směřujeme až do Pocatella, kde nás čeká krásný kemp. Máme za sebou celý přejezd a rozhodně to nebyla nuda. Spousta krásných kaňonů, hlubokých údolí a spousta úžasných amerických kamionů.

Shoshonské vodopády
A na závěr snad jedna věc na zamyšlení. Loni jsme tu kupovali benzin okolo 4,2 dolaru za galon. Letos je tu i za 2,9, což je zhruba o třicet procent nižší cena. Asi to bude nízkou cenou ropy a je škoda, že se tahle informace nedostala i k českým pumpařům. No snad to přijde. Ale zpět k naší trase. Zítra vyjíždíme na čtyři dny do Yellowstonu a hlásí nám po celou dobu krásné počasí. Tak buďte s námi, budeme se hlásit.

Miloslav Martan

Putování skupiny Jihočechů po severozápadu USA můžete sledovat také na www.facebook.com/miloslav.martan.