Plní si svůj sen. Tak by se dala shrnout žádost o dotaci, kterou podali Zdíkovští. Ti chtějí peníze na výstavbu domu pro seniory, o kterém mluví již řadu let. Variant, jak by dům mohl vypadat a v jakém režimu by byly byty postaveny, bylo mnoho. Nakonec se vedení obce rozhodlo, že chce dům pro seniory obecní a obyvatelé bytů v něm budou v nájmu.


„V domě bude osm malometrážních bytů. Šest garsoniér a dva byty o velikosti 1+1. Určeny budou seniorům nad 65 let věku," přiblížil plány starosta obce Zdeněk Kantořík.


Podle jeho slov je hodnota domu zhruba deset milionů korun, Zdíkovští potřebují minimálně padesát procent nákladů uhradit z dotace. „Pokud nebudeme s žádostí úspěšní, budeme muset výstavbu odložit a čekat na další výzvu. Ze svých peněz jej nepostavíme," vysvětlil Zdeněk Kantořík.


Zda peníze obec dostane, bude jasné na konci května. Už na začátku května chce ale obec vyhlásit výběrové řízení na dodavatele. „To proto, abychom mohli v případě, že budeme úspěšní, začít s výstavbou co nejdříve. Dotace je určená na letošní rok, takže chceme co nejvíce prací stihnout ještě letos," přiblížil starosta.


Dům by měl stát v podstatě ve středu obce, na místě bývalé mateřské školy. „Budovy mateřinky bychom zbourali, protože jen odvlhčení stávající budovy by stálo téměř milion korun. Takže stavět chceme na zelené louce," doplnil Zdeněk Kantořík se slovy, že dům je situován tak, aby měli senioři všude blízko.