Zřejmě nejsložitější úkol při rekonstrukci ulic Lázeňská a Za Továrnou mají stavbaři nejspíše za sebou. Nebo pod sebou, jak se to vezme.


Pracovníkům specializované firmy se před víkendem podařilo propojit podvrtem a ocelovou chráničkou pod kolejemi obě ulice a připravit tak prostor pro pokládku kanalizačního potrubí. Než se tak ale stane, poslouží dočasně prázdná chránička k zásobování obyvatel ulic Pod Lázněmi a U Zastávky pitnou vodou.


Podle Jaromíra Markytána z odboru investic MěÚ Prachatice patří podvrt pod železniční tratí pro uložení nové kanalizace a vodovodu k nejsložitější části celé rekonstrukce. Problémy začaly, když původně navržená firma nebyla s ohledem na přísné spádové poměry a podloží pod železniční tratí schopna provést podvrt s plastovou chráničkou a dodavatel tak musel po dohodě se Správou železniční dopravní cesty a projektantem urychleně najít firmu, která by minulý týden provedla podvrt s chráničkou v oceli. „Následně bylo třeba vyřešit dočasné přepojení vodovodního potrubí, aby se na co nejkratší dobu přerušila dodávka pitné vody pro ulice Pod Lázněmi a U Zastávky. V tuto chvíli je voda dočasně propojena z existujícího vedení z ulice Lázeňská skrze protlakové potrubí budoucí kanalizace," ubezpečil Jaromír Markytán.


Zbývá ještě dořešit, zda pro nové vodovodní potrubí bude možné využít existující ocelovou chráničku, nebo jestli bude potřeba pod kolejemi udělat další protlak a položit vodovod do nové chráničky.