Dostat zaplaceno za odvedenou práci je vcelku normální. Ale dostat plat i za něco, co neděláte, to je výsadou pouze pro politiky. A neplatí to jen ve vrcholné politice.


Na minulém jednání si vimperští zastupitelé odsouhlasili novou výši odměn za výkon svého mandátu a rovněž odměny pro členy jednotlivých komisí a jejich předsedy. Neobešlo se to bez diskuze, ve které ne všichni zastupitelé s navrhovanou úpravou souhlasili.
Se zněním zákona sice nic neudělá, nicméně zastupitelka Věra Vávrová považuje za věc svědomí každého zastupitele, zda si odměnu vezme i v případě, že na jednání chybí. Navrhla proto, aby i veřejnost měla možnost vidět, kdo a jak ze zastupitelů si plní alespoň docházku na jednání zastupitelů. „Nejde tu 
o vysoké částky, to rozhodně ne, ale jedná se o jakýsi morální přístup každého zastupitele. Myslím si, že by bylo dobré, aby se zveřejnilo, kdo se jak čeho účastní. Nejde jen o zastupitelstva, ale o všechno, co vyplývá z práce zastupitele," uvedla zastupitelka.


Jak jsou na tom s účastí na jednáních jednotliví zastupitelé, nechtěli ani starosta Bohumil Petrášek, ani místostarostka Jaroslava Martanová předjímat do doby, než bude přehled zpracovaný. Docházka za aktuální volební období by měla být zveřejněna 
v červnu.