Aktuální rozhodnutí Ústavního soudu, který tento týden zrušil paragraf novely loterijního zákona umožňující provozovat videoterminály povolené ministerstvem financí až do konce roku 2014, posílil významně rozhodovací pozici místních samospráv.


Ne všude ale o okamžitém a totálním zákazu hazardu na svém území uvažují. zatím nejdále v restrikcích je Vimperk. Tamní zastupitelé schválili obecně závaznou vyhlášku, podle níž by měl veškerý hazard zmizet z území města nejpozději 31. prosince 2014. „Názory na to se ale mezi zastupiteli různí," připustila místostarostka Vimperka Jaroslava Martanová.


Sama by byla pro okamžitý zákaz hazardu, ale někteří kolegové v zastupitelstvu jsou vůči tomuto zdroji peněz do rozpočtu města vstřícnější. To se ukázalo při březnovém zasedání zastupitelů, kteří projednávali návrh provozovatelů heren ve městě. Návrh obsahoval dohodu, podle níž by se provozovatelé sami zavázali ke zpřísnění podmínek provozování heren. Za to požadují, aby město svůj záměr zrušit s koncem roku 2014 hazard zcela, přehodnotilo a zmírnilo. Výsledkem by byl pouze omezený a dále se nerozšiřující počet heren.


Obdobné podmínky totiž mají provozovatelé heren v Prachaticích. Tamní vedení se otázkou povolování hazardu zabývalo před několika lety a s provozovateli heren uzavřelo dohodu s jasnými pravidly. Podle tajemníka MěÚ Prachatice Karla Paška je dohoda funkční a ze strany většiny provozovatelů nedochází k jejímu porušování.

„Je pravdou, že jsme u dvou heren v centru města řešili stížnosti zejména na hluk. Provozovatelé byli důrazně upozorněni, že další podobné prohřešky mohou vést ke změně vyhlášky a ukončení činnosti," dodal starosta Martin Malý.