Po smrti Petra Voka nedošlo k naplnění jeho závěti a z domu se postupně staly byty, kanceláře a provizorní ubytování. "V 19. století byla do domu přestěhována lékárna, která tu sloužila až do roku 2005, proto jsme nechali historický název lékárna, protože to bylo pro místní už vžité," zdůvodnila Lenka Želivská, ředitelka Zámecké lékárny.

Dům je Národní kulturní památkou a procházel obnovou za přísného dohledu odborníků na památkovou péči. Objekt, který je součástí zámeckého areálu, se na první pohled odlišuje šedou barvou renesanční fasády. "Fasáda pro nás byla překvapením. Dům byl totiž celou dobu bílý. Když se ale před rekonstrukcí udělala sonda, zjistilo se, že původní barva byla šedá, což mohl být pak pro Třeboňské šok. Portál je kopií původního portálu z 19. století, jak jsme našli podle dobových fotografií," zmínila Lenka Želivská.

Manželé z Novosedel nad Nežárkou se brali před 70 lety.
Rudolf a Jana z Novosedel jsou svoji už 70 let, slaví platinovou svatbu

Rozlehlý objekt Zámecké lékárny má několik pater. V přízemí se dochovala krásná renesanční klenba, prostory v patrech odpovídají spíše stylu 19. století. "Rozhodli jsme se, že dům bude žít pro všechny věkové kategorie. Spodní patro je odpočinkovou zónou, kde si můžete dát kávu a dort nebo si koupit suvenýr. V přízemí máme krásné nádvoří s kašnou, nově jsme tam zasadili platany. V tomto prostoru se budou odehrávat koncerty," popsala Lenka Želivská s tím, že patra domu budou využívána jako expozice.

"V prvním patře bude okruh číslo jedna Petr Vok. Chceme tak prezentovat život prvního majitele našeho domu, protože jeho duch je zde stále přítomný. Nechtěli jsme být totéž co zámek, takže expozice je dost netradiční a je spojením klasického průvodce, moderního pojetí, historického mobiliáře i didaktických prvků a audio nahrávek. Se zámkem se chceme doplňovat i vzhledem k dobré spolupráci, která s nimi funguje. V přízemí najdou návštěvníci něco z historie lékárny. Nahoře v patře pak máme velkou krásnou půdu, která bude sloužit pro krátkodobé výstavy," upřesnila ředitelka Zámecké lékárny a dodala, že návštěvníci mohou v současné době vidět interaktivní výstavu Leonardo o malíři a vynálezci Leonardu da Vincim.

Provozovna rychlého občerstvení v Jindřichově Hradci se otevře už za několik týdnů.
Jindřichohradecký Mekáč už je pod střechou. Víme, kdy se otevře strávníkům

Historický dům odkoupili dva majitelé třeboňské společnosti, která se zabývá stavbou a revitalizací rybníků. Rekonstrukce celého objektu vyšla přibližně na 150 milionů korun, 85 milionů pokryla dotace Evropské unie. Zbytek museli dát majitelé ze svého. Jejich snaha se vyplatila a Zámecká lékárna v novém kabátě sbírá ocenění. "Kromě toho, že jsme s rekonstrukcí vyhráli krajské kolo soutěže Památka roku 2021, tak jsme získali ještě třetí místo v celostátním kole této soutěže, kterou pořádalo Sdružení historických měst a obcí," pochlubila se Lenka Želivská.

Zámecká lékárna je otevřena denně od 9 do 17 hodin, o letních prázdninách se otevírací doba protáhne do 19 hodin. Během léta se v prostorách objektu bude konat i řada koncertů, divadel a přednášek.