Do programu jednání zastupitelů se totiž dostala i žádost o prodej několika pozemků v blízkosti plaveckého bazénu. Podle starostky Martiny Pospíšilové se možností vyhovět a pozemky prodat zabývali již radní a ti dospěli k závěru, že by zastupitelé tyto pozemky prodávat neměli. „V současnosti jsou na nich využívané zahrádky, ale zároveň je máme v platném územním plánu zařazené pro možnou výstavbu rodinného domu. Proto rada prodej nedoporučila," vysvětlila Martina Pospíšilová.

Využít pozemek pro stavbu rodinného domu chce nyní žadatelka o prodej pozemku. Na druhou stranu město musí vzít do úvahy i fakt, že část pozemků využívá šest lidí z Volar dlouhodobě jako zahrádky. „Když jsme schvalovali území plán, zahrnuli jsme tento pozemek jako možný pro výstavbu. Ve chvíli, kdy o něj má někdo pro tento účel zájem, a my bychom rozhodli ponechat zahrádky i s ohledem na roční výpovědní lhůty, dostáváme se do problémů," poznamenal zastupitel Vilém Mikšík.

Pokud by zastupitelé upřednostnili záměr podle územního plánu, znamenalo by to dát nájemcům zahrádek výpovědi z nájmů, což by podle smluv trvalo rok, tedy do konce příštího roku. „Může se stát potom i to, že dotyčný zájemce nebude chtít tak dlouho čekat a od záměru na tento pozemek odstoupí," upozornila starostka s tím, že v případě schválení vypsání záměru není jisté, že pozemek získá ten, který má o něj v tuto chvíli zájem. Do vyhlášeného záměru se totiž může přihlásit kdokoliv. „Zvažovali jsme i to, že pozemek je v sousedství areálu plaveckého bazénu, kde jsou tenisové kurty, dětské hřiště a že by bylo možné jej do budoucna využít i pro rozšíření dalších aktivit sportovního zařízení," doplnila další úvahy Martina Pospíšilová.

V rozhodování o budoucnosti pozemku chtě nechtě  musí brát zastupitelé do úvahy platný územní plán. „Máme územní plán, který by měl být závazný jak pro občany, tak pro město. Pokud bychom nechtěli žádosti vyhovět, měli bychom urychleně řešit změnu územního plánu," upozornil zastupitel Martin Janda.

Podle místostarosty Volar Roberta Pročky nelze pominout ani to, že zahrádky zde lidé užívají dlouhou řadu let. „Spíše bych se klonil k řešení, pokud se rozhodneme pro využití na rodinnou výstavbu, snažit se najít jinou plochu vhodnou pro zahrádky a nabídnout ji jim. Prodávat pozemek zatížený nájemním vztahem mi přijde neseriózní k oběma stranám," navrhl místostarosta.

Obdobně se k řešení nakládání s dotčeným pozemkem staví i zastupitel František Krátký. „Pravda je ale i to, že v minulosti měli někteří zahrádkáři zájem o odkoupení využívaných pozemků, což jim tehdejší vedení města neumožnilo s tím, že pozemek by byl vhodný pro rodinnou výstavbu. Jestliže bychom uvažovali o prodeji na stavební parcelu, pak teprve ve chvíli, kdy by zde nebyly zahrádky," dodal. Zastupitelé nakonec rozhodli, že pozemek zatím k prodeji nenabídnou.