Jak upozornil jeden z pořadatelů akce, brněnský básník Vojtěch Kučera, bude při večerních čteních pro návštěvníky připraven také výběr básnických sbírek účastníků setkání. „Některé z nich jsou u nás jen velmi těžko k sehnání. Především knihy slovenského básníka, pohádkáře a nakladatele Jakuba Erika Grocha, jehož sobotní vystoupení bude jistě jedním z vrcholů poetických večerů na zámku," vysvětlil básník s tím, že dalším slovenským účastníkem setkání bude Miroslav Brück, který vystoupí v pátek a představí především svou poslední sbírku Obchádzky.

Z tuzemských autorů přednesou své verše například Martin Stöhr ze známého brněnského nakladatelství Host, Miroslav Olšovský, autor unikátně koncipované sbírky Průvodce krajinou či Milan Děžinský, s jehož básněmi se milovníci poezie mohli seznámit již při vimperských večerech poezie Houština slov.

Vystoupí ale také laureát loňského ročníku literární soutěže Františka Halase Jan Delong a básníci Jakub Vaněk, Marek Fencl či Jakub Řehák. Na letošní setkání básníků pozvali pořadatelé poprvé také básnířky, z nich se představí Iva Kůřilová, autorka sbírky Snad že kašleš chuchvalce odrostlých pampelišek. „Čtení jsou naplánována na pátek a sobotu večer, začínat se bude vždy od osmnácti hodin. V případě nepřízně počasí se program přesune do hlavního sálu zámku," vysvětlil Vojtěch Kučera a dodal, že setkání básníků nejsou jen autorská čtení pro veřejnost.

„Smyslem setkání je především vzájemné poznání tvorby autorů, kteří se navzájem neznají, ale i společný pobyt a výlety v krajině. Čtení pro veřejnost jsou jen třešničkou na dortu," uzavřel básník.