Skutečně masový nájezd lidí zažil v sobotu hrad Kašperk. Výletu přálo počasí a také lákala premiérová akce, která se konala v podvečer. Příliv návštěvníků byl skutečně obrovský. Už chvíli po začátku akce nebyly lístky pro děti. "Na tohle jsme nebyli vůbec připravení, nečekali jsem tak obrovský zájem. Měli jsme nachystáno sto kartiček. Tohle je pro nás neskutečné překvapení," přiznal kastelán hradu Václav Kůs, který ani v tu dobu netušil, kolik lidí se na hrad hrne, jelikož byl na jednom ze stanovišť, která byla součástí stezky.

Zdroj: Daniela Loudová

Nával lidí byl velký, přijíždějící auta stála v několikasetmetrové koloně, jelikož kapacita parkoviště nestačila a auta zajížděla, kam to šlo. I přes zákaz jich desítky zajely na louku, protože místo nikde nebylo. Vozy lemovaly i silnici. "Je to neskutečný masakr, tohle snad ani není možný. To jsem nečekal ani náhodou, parkoval jsem půl hodiny. To se snad půl republiky vydalo sem nebo nevím," řekl Radek Malát, který tráví prodloužený víkend na Šumavě.

Mikuláš Zsiga se stejnojmenný synem a advokátem u klatovského soudu.
Bál se, že ho sousedé zabijí nebo zmrzačí. Soud je ale nepotrestal

Cesta ke Kašperku připomínala spíše pražskou frekventovanou ulici, než cestu k hradu. V davech šly stovky lidí a nápor neustával i když už okolí zahalila tma, i tak stále u stanovišť stály fronty. "Když jsme se o akci dozvěděli, tak nám to přišlo zajímavé, tak jsme přijeli. Má to své kouzlo, je to něco jiného, než třeba noční prohlídky. Ale ty davy, to je opravdu mazec. To tady určitě ještě nezažili," okomentovala Lucie Rubešová.