Obecný trend, kdy herny zaplavují tak zvané kvízomaty nahrazující klasické výherní hrací přístroje i video loterijní terminály, se nevyhnul ani Vimperku.
Ve městě přitom druhým rokem platí obecně závazná vyhláška, která provozování obecně všech herních přístrojů ve Vimperku zakazuje. Úředníci odboru bytového a hospodářského z MěÚ Vimperk proto v minulém týdnu provedli kontrolu dvanácti provozoven, kde jsou nebo byly v minulosti herny. Jejím výsledkem bude podání trestního oznámení za provozování nových přístrojů, tak zvaných kvízomatů. Prachatickému deníku to potvrdil vedoucí odboru Martin Kalous.


Kontrola odhalila celkem 18 kvízomatů a další čtyři sporné přístroje. „O výsledku kontroly byla již informována rada města a my budeme ve věci postupovat podle pokynů ministerstva financí a krajského úřadu. To znamená, že budeme podávat trestní oznámení na konkrétní společnost, která tyto přístroje ve Vimperku provozuje," uvedl vedoucí odboru.


Podle zjištění Prachatického deníku se jedná o společnost s ručením omezeným Vindaron Pro se sídlem v Ostravě. Podle jejího jednatele Pavla Čady kvízomaty provozované touto společností neodpovídají výkladu loterijního zákona tak, jak je úřady interpretován.

Proti hazarduVe Vimperku platí obecně závazná vyhláška, která zakazuje provozování hracích přístrojů, a to i těch povolovaných ministerstvem financí. Zastupitelé ji schválili již v roce 2012 a podle jejího znění neměla být ve Vimperku provozována na konci loňského roku ani jediná herna. Nicméně společnosti provozující přístroje povolované ministerstvem se odvolaly. Poslední platná povolení by měla skončit zhruba v listopadu.

Téměř desetimilionovou pokutu vyměřil před nedávnem Specializovaný finanční úřad (SFÚ) za nelegální provozování více než stovky kvízomatů v téměř padesátce provozoven v České republice. Kvízomatů je ovšem po nejrůznějších provozovnách v republice mnohem víc. Podle zjištění dozorového orgánu Finanční správy ČR jich zatím bylo zjištěno 225.


Potvrzuje se tím tvrdý postoj ministerstva financí, které nehodlá tolerovat porušování loterijního zákona a fakt, že stát tím přichází o nemalé peníze na povinných odvodech z provozu přístrojů dle loterijního zákona. A ten se podle výkladu ministerstva, obcí i finanční správy vztahuje i na kvízomaty.


Stát přichází údajným nezákonným provozováním kvízomatů o značné peníze. Obcházením loterijního zákona totiž stát přichází o povinné odvody z provozovaných zařízení. Jednak je to 20% odvod vypočtený z částky rozdílu mezi vsazenými a vyplacenými částkami, a pak také odvod ve výši 55 korun za každý povolený přístroj a den. I proto se aktuální pokuta SFÚ pro provozovatele kvízomatů pohybuje těsně pod maximální možnou hranicí danou loterijním zákonem.


Pokuta to nemusí být konečná, protože, jak se zdá, podnětů na provozování kvízomatů bude na finanční správě přibývat. Jeden z nich odešlou na základě nedávné kontroly v nejbližších dnech také z Vimperku. Tam podle slov vedoucího odboru bytového a hospodářského MěÚ Vimperk Martina Kalouse kontroloři objevili 18 kvízomatů, které zde provozuje podle názoru úřadu společnost Vindaron Pro v rozporu s loterijním zákonem i obecně závaznou vyhláškou města Vimperk.


Uvedená společnost se ale ohrazuje proti tvrzení, že by jejich kvízomaty spadaly do stejné kategorie, jako výherní hrací přístroje či videoloterijní terminály, jak stanoví loterijní zákon. A svá tvrzení společnost dokládá znaleckým posudkem a inspekční zprávou, které si nechala vypracovat a jejichž znění zveřejnila před nedávnem včetně závěrů na svých webových stránkách.


Stanovisko SFÚ je ale opačné. Vychází ze znění loterijního zákona, podle něhož je za loterii nebo jinou podobnou hru hra považována vždy, když splňuje tyto základní zákonem definované prvky: je zaplacen vklad (sázka), o výhře nebo prohře rozhoduje náhoda a existuje možnost výhry. A podle SFÚ tyto aspekty kvízomaty jasně naplňují. Potvrdil to i Martin Kalous. „Člověk musí nejprve odpovědět na jednoduchou otázku ano či ne a pokud souhlasí s podmínkami, přístroj mu umožní další hru, ovšem již za peníze. navíc přístroj nebere mince, ale pouze bankovky, tudíž minimální vklad musí činit sto korun," dodal Martin Kalous.


Podle tiskové mluvčí Generálního finančního ředitelství Praha Jitky Ježkové je třeba škodlivost kvízomatů sledovat v několika rovinách. „Jeden pohled je ochrana hráče, který nemá u neosvědčených technických zařízení jistotu, že je dle zákona o loteriích nastavena jakákoliv pravděpodobnost výhry, že mu bude případná výhra také vyplacena. Dále je tu pohled regulátora, který dané zařízení nepovolil a také za ně není placen odvod z loterií a jiných podobných her, čímž stát přichází o finanční prostředky. Současně u tohoto typu technických zařízení není zabezpečena ochrana nezletilých hráčů," zdůraznila mluvčí. Zda je společnost provozující kvízomaty ve Vimperku rovněž postižena pokutou udělenou SFÚ ale s odvoláním na zachování mlčenlivosti odmítla komentovat.