Podle jihočeského mluvčího Policie ČR Jiřího Matznera budou policisté kontroly provádět v rámci standardního výkonu služby. "V současné době instruujeme naše lidi. Jak se bude dodržování řešit v praxi, se ukáže, až začnou opatření platit," poznamenal v úterý odpoledne.

Policisté na jihu Čech provedou během 24 hodin průměrně 500 kontrol. "Z toho bývá 30 až 40 přestupků a kolem dvaceti z nich jsou zásadnější věci, které jdou k přestupkové komisi," uvedl Jiří Matzner s tím, že policisté kontrolují na základě své iniciativy, ale také informací od občanů.

Zákaz vycházení v noci

Ve srovnání s letošním jarem, kdy platila také mnohá opatření, jsou nyní lidé méně disciplinovaní. "Na jaře byl menší pohyb lidí a opatření se více dodržovala," shrnul policejní mluvčí.

V ulicích budou kontrolovat zákaz nočního vycházení také městští strážníci. Porušování nařízení mohou řešit domluvou, ale také vysokou pokutou. Písečtí strážníci se i při kontrolách jiných opatření soustřeďují především na sídliště a místa, kde se lidé více shlukují. Nejčastěji bývají potíže s mladistvými, dětmi a cizinci, jak potvrdil zástupce velitele Městské policie Písek Jaroslav Rapant. "Situace není špatná, ale je složitější než na jaře," potvrzuje slova policejního mluvčího Jaroslav Rapant. "Nálada je celkově jiná. Lidé se tolik nebojí, nedodržují striktně nařízení a jsou i vůči nám agresivnější," dodal zástupce velitele.

Krevní plazma. Ilustrační foto.
Kdo měl covid, může pomoci nemocným tím, že daruje plazmu

Písečtí strážníci kontrolují v denních i nočních hodinách také odběrové místo u nemocnice, kde dobrovolní hasiči postavili stan s vytápěním jako zázemí odběrového centra.

Nová opatření platná od středy se dotknou také prodejen. Maloobchody musí mít v neděli zavřeno a od pondělí do soboty smí fungovat jen od 5 do 20 hodin. Výjimku mají čerpací stanice či lékárny. Jedna z novinek se dotkne také květinářství, která mohou zůstat otevřená, avšak v prodejně mohou být najednou maximálně dva zákazníci. Dodržování nebude podle Renaty Talafousové z Květinky v Čechově ulici v Písku problém. "Máme malou prodejnu, takže případně řekneme lidem, aby počkali venku. Většinu našich zákazníků známe a jsou ohleduplní. Fronty se stejně teď rozhodně netvoří. Lidé chodí míň a kdyby nebyly dušičky, nebude tu téměř nikdo," zmínila jedna z majitelek květinářství.

Atmosféra adventu na budějovickém náměstí.
Budějovice ruší adventní akce, ve stínu koronaviru se konat nebudou

Od středy vláda zakázala také prodej na tržnicích a stánkový prodej. Výjimku má prodej ovoce, zeleniny, mléka a výrobků z mléka, masa, vajec, pekařských a cukrářských výrobků. V prostoru trhů je zákaz konzumace výrobků. Omezení volného pohybu zůstává a vláda také doporučila všem, kterým to zaměstnání umožňuje, práci z domova.