Převážný souhlas s demolicí dvou vybydlených a chátrajících objektů vyjádřili již v březnu vimperští zastupitelé. Již tehdy ale upozornili, že je třeba začít zpracovávat projektovou dokumentaci a poohlížet se po nějaké dotaci.


A přesně taková situace nastala toto úterý, kdy ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo výzvu, která jako by byla šitá na míru právě Vimperku. Ministerstvo rozhodlo pomoci obcím s řešením likvidace vybydlených a zchátralých objektů určených dříve k bydlení. Nacházet by se měly v sociálně vyloučených lokalitách. Obě tyto základní podmínky stoprocentně splňuje především dům s číslem popisným 150 v Pasovské ulici.


Že se jedná o příležitost, která by se neměla promarnit, připouští i starostka Vimperku Jaroslava Martanová. „Už jsem o novém dotačním titulu mluvila s vedoucím odboru investic. Bohužel jednatel Městské správy domů, který řeší projektovou přípravu demolice, je momentálně na dovolené, nicméně o žádosti o dotaci budeme velmi vážně uvažovat," zdůraznila starostka.


Podle jejích dalších slov bude potřeba rozhodnout i o tom, zda se s případnou žádostí zaměří cíleně na jeden, nebo na více objektů. V Pasovské ulici se totiž nachází minimálně jeden další objekt, který už město dlouhodobě nevyužívá a jeho demolice je jen otázkou času. „Aktuálně se zpracovávají rozpočty na demolice všech vytipovaných objektů. Dotace může být ale maximálně pět milionů korun, takže musíme na základě rozpočtů zvážit, na co bychom žádost směřovali," doplnila.


Přestože přesnou výši nákladů na demolici sto padesátky v Pasovské ulici zatím vedení města nezná, z odhadovaných nákladů se dá usuzovat, že do dotace by se Vimperk vešel. Maximálně totiž může dotace činit pět milionů korun a jak v březnu uvedl vedoucí odboru bytového a hospodářského MěÚ Vimperk Martin Kalous, demolice objektu v Pasovské ulici by mohla vyjít přibližně na dva miliony korun. „Konečná cena se ale může lišit v závislosti na výsledku výběrového řízení," zdůraznil Martin Kalous.


S dotací souvisí i podmínka následného využití volného prostranství. „Pokud se budeme bavit o sto padesátce, měla by na jejím místě vzniknout plocha s využitím k rekreaci a občanské vybavenosti s ohledem na celkovou revitalizaci území," říká Jaroslava Martanová. Vyřešil by se tím bezpečný přístup na hlavní turistickou trasu z města na Klášterec, Lipku a dále do CHKO Šumava. Ten dlouhodobě chybí a využít je možné pouze frekventovanou hlavní silnici I/4. Nově by se toto dalo řešit údolím Volyňky. „Máme ale problém s tím, že ne všechny pozemky jsou ve vlastnictví města, což by znamenalo jednání s jejich vlastníky. Každopádně to vidíme jako velkou příležitost a budeme o podání žádosti vážně přemýšlet," dodala. Moc času na přemýšlení ale Vimperští nemají, příjem žádostí končí 30. prosince.