Za více než dvacet let nedokázal stát najít odpovídající využití pro téměř dvouhektarový areál bývalé roty pohraniční stráže v centru Kvildy.
Po létech tápání a jednání mezi Správou NP a CHKO Šumava, ministerstvem životního prostředí a obcí Kvilda zbývá jen dokončit směnu pozemků a od suti a asfaltových ploch vyklidit areál roty. A jak se zdá, pro všechny strany je to výhodné řešení. Obec získá ostudy zbavenou plochu, park zase pozemky na Hraběcí Huti, které může ponechat volné přírodě. A návštěvníci i místní prostor k odpočinku.


Obec Kvilda se neustále rozrůstá a ne všude je to z pohledu ochrany přírody vhodné. „Proto jsme se po dohodě s obcí dohodli, že pozemky v areálu směním s obcí za pozemky na Hraběcí Huti, abychom zamezili další výstavbě v této lokalitě. Směna pozemků tak vyhovuje jak Správě parku, tak obci Kvilda a domnívám se, že je to oboustranně výhodné řešení," shrnul ředitel Správy NP Jiří Mánek. Podle něho je nelogické, aby Správa parku měla uprostřed obce pozemky, které nedokáže využít, a naopak.


V areálu si Správa ponechá pouze jeden objekt k dalšímu využití a nezbytnou obslužnou plochu, zbylé pozemky chce směnit s obcí. Demolice zbylých staveb musí skončit do začátku letní turistické sezony, byť už nějaký čas uplynul. „V ideálním případě prvního července už by mělo být vše hotovo, ale termín pro demoliční práce a odstranění veškerých asfaltových ploch, je polovina července," dodal ředitel Správy parku.


Kdy se pustí Správa do opravy objektu, který si v areálu bývalé roty ponechá, není v tuto chvíli jasné. Na jeho opravu, stejně jako na ozelenění uvolněných ploch hodlá žádat prostředky z dotačních titulů. Předpoklad je, že by se ale mělo s akcemi začít v příštím roce.