O koupi pozemku pod budovami bývalého internátu uvažovali Dubští již delší dobu, ale patřil soukromému majiteli. Proto nyní vedení městyse využilo příležitosti, když se naskytla možnost koupě pozemku i s objekty, a to i přesto, že likvidace budov s nebezpečným azbestem nadále zatíží rozpočet.

Areál, který není právě reprezentativní vizitkou, teď chtějí místní zbourat. A jejich záměrem je proměnit ho ve víceúčelové hřiště pro všechny generace. Další části pozemku by se potom měly proměnit ve stavební parcely. Než se strašák promění v novou chloubu, potrvá ale podle odhadu starosty Václava Nováka několik let. Dřevotřískové budovy jsou totiž oplášťovány lignátem, který obsahuje nebezpečný azbest. Ten bude muset městys nechat ekologicky zlikvidovat, což ale bude finančně dosti náročné.

V letošním roce chtějí Dubští ve spolupráci s projektanty připravovat projekt víceúčelového hřiště a vybrat, jaká část získaného pozemku se promění ve stavební parcely. Ty by měly být zřejmě čtyři.

„V letošním roce bychom chtěli objekt především zajistit tak, aby do něho nemohl vniknout nikdo nepovolaný,“ informoval starosta Novák. Po zabezpečení by se postupně mělo začít měnit také okolí objektu, které je v současné době dosti zanedbané. „Chceme ho udržovat, aby vypadalo trochu k světu, sekat trávu, uklidit všechen nepořádek. A budeme čekat, zda se nám na ekologickou likvidaci podaří sehnat dotace,“ pokračoval starosta.

Pozemek, s jehož nákupem městys v plánu rozpočtu nepočítal, stál více než čtyři sta dvacet tisíc korun. Ty teď chce starosta ušetřit na jiných plánovaných investicích, aby nezatížil jinak vyrovnaný rozpočet.