Podobně je tomu i v případě městské památkové rezervace Prachatice. Tyto městské budovy během své existence prošly dlouholetým stavebním vývojem a jejich vnější vzhled i vnitřní vybavení ovlivnily četné pozdější větší nebo menší opravy.

Dům č. 10 v Prachaticích má v současné době moderní vzezření a málokoho napadne, že dům má starší kořeny. Podstatnou změnu přineslo 16. století, kdy došlo ke zlepšení péče o městské písemnosti a chodu městské kanceláře. Tehdy se začalo s pravidelným zapisováním do městských knih, což umožňuje také rozšířit znalost jejich výstavby.

Nejstarší písemný doklad se zachoval v berním rejstříku z roku 1559, v němž se uvádí také první známý majitel. Jmenoval se Havel Khren a hodnota jeho domu byla určena na částku 230 gr. čes. V roce 1583 tento dům, který ležel v rynku mezi domy Jana Kherna a Anny Tekynarové koupil od Petra Maršáka z Husince prachatický měšťan Zikmund Turnovský z Turnštejna za 950 kop gr. míš. V roce 1592 ho vyměnil za dům, který vlastnila vdova Voršila po prachatickém hejtmanu Bartoloměji Plánském. Vdově musel nový majitel ještě doplatit 100 kop gr. míš. Mohl bych dále pokračovat ve výčtu jednotlivých držitelů tohoto domu. To však ponechám na jiné místo. Uvedu zde pouze seznam držitelů domu v 18. a 19. století.

V roce 1766 jej koupil prachatický primátor a obchodním Jan Petr Mayer. Po jeho smrti vdova Barbora dům prodala v roce 1799 volarskému měšťanu Františku Pinskerovi, který dům v roce 1867 prodal Anně a Janu Heybergerovým. Jan byl lékárníkem a dům držel až do roku 1899. Poslední nositel tohoto příjmení zemřel v Mostě jako president krajského soudu. Od vdovy Marie Heybergerové dům koupil Jan Fejtko. V roce 1891 byla založena v Prachaticích tělocvičná jednota Sokol. Jeho členové usilovali o získání vlastního samostatného domu.

Dne 20. července 1899 se konala valná hromada Sokola, která projednala otázku pronájmu domu čp. 10 na náměstí. Byl projednán pouze nájem místností za 40 zl. a 1. února 1900 se mohl Sokol nastěhovat do pronajatých místností. Konečně 1. září 1900 Jan Fejtko z Českých Budějovic prodal Sokolu dům č. 10 (nyní Národní dům), pozemky č.k. 376 pole, č.k. 377 louka za 15.400 K. V roce 1899 Sokol žádal Českou besedu o přenesení hostinské koncese na dům čp. 46 nebo č. 10.

Návrh byl původně zamítnut a teprve později bylo rozhodnuto, že koncese může být přenesena na Národní dům. TJ Sokol Prachatice se obrátil na vrchního radu Sedláčka a architekta Dědka z Hluboké nad Vltavou o vypracování plánů na přestavbu domu, která si vyžádala celkového nákladu 28. 000 zlatých. S přestavbou se začalo 17. června 1901 a do zimy byla stavba zhruba dokončena a pokračovala v roce 1902.

PhDr. VÁCLAV STARÝ