Všeobecná zdravotní pojišťovna totiž upustila od původního plánu a přistoupila na návrh vedení prachatické nemocnice. Opět tak došlo k rozšíření počtu možných operací totálních endoprotéz. Deníku to potvrdil ředitel prachatické nemocnice Michal Čarvaš. To prakticky znamená, že prachatičtí operatéři mohou takové zákroky vykonávat do konce letošního roku.


„Objem poskytnuté péče je finančně limitován na devadesát pět procent úhrad roku 2010, stejně jako pro ostatní nemocnice v jihočeském kraji," zhodnotil současnou situaci Michal Čarvaš. Navýšení počtu operací pro pacienty objednané do konce června už VZP schválila zhruba před dvěma týdny.


„Na sklonku minulého týdne jsme pak obdrželi návrh smlouvy pro operace, jež jme měli naplánované po prázdninách," zkonstatoval ředitel nemocnice.


Domluvy a jednání s VZP ale zatím nejsou u konce. Nemocnice a pojišťovna se nyní musí dohodnout na přesmlouvání chirurgických lůžek na ortopedická. „Splnit musíme i další požadavky odborné společnosti, aby už v příštích letech nemuselo docházet k obavám o prachatickou ortopedii, jako to bylo letos," zakončil Michal Čarvaš.

Ortopedie Prachatice
Ortopedické výkony pro letošek VZP Nemocnici Prachatice v dubnu snížila na 55 zákroků. Začátkem května VZP počet výkonů navýšila o 9 na 64 operací. V minulém týdnu přišla další dobrá zpráva. VZP opět zvýšila počet zákroků o 9 až 10 na 73 (74). Ortopedie může pokračovat i po letních prázdninách.