Snaha uspořit se projeví i v letošním roce na vánoční výzdobě ve městech. Ne snad co do jejího množství, ale spíše co se týká modernizace původního osvětlení, kde žárovky nahrazují LED diody.


Někde již pracovníci technických služeb případně najatých firem vánoční výzdobu kompletně zavěsili, jinde zbývají pověsit a následně zapojit ještě poslední prvky a také osvětlení vánočních stromů. To je třeba případ Prachatic a Vimperku, ale například také Vlachova Březí nebo Netolic, kde s instalací vánoční výzdoby ještě nezačali.


Mezi prvními vyzdobili město pracovníci Technických služeb Volary. Stejně jako ve Vimperku nebo Prachaticích, i Volarští nahrazují žárovkové osvětlení za úspornější LED diodové prvky. „V letošním roce jsme nic nového nepořizovali. Pouze místo sedmi vatových žárovek, jejichž výroba byla ukončena, doplňujeme postupně vánoční výzdobu LED diodami. Ty jsou úspornější a déle vydrží.," potvrdil Pavel Kohout z Technických služeb Volary.


Úspornou cestou s postupnou modernizací původní výzdoby se vydali i ve Vimperku. „Již několik let provádíme pouze repasování původní výzdoby z klasických žárovek na světelné kabely a LED diody. Doteď jsme měli takové ty chundelaté, ale už byly opadané, takže využíváme jejich hliníkové konstrukce, na které se namotává světelný kabel," sdělila Renata Lešková z odboru školství, kultury a cestovního ruchu MěÚ Vimperk. I tady se ve výzdobě finišuje. „Už se blížíme do finále. V příštím týdnu se po instalaci nazdobí vánoční strom a měla by být kompletně připravena na rozsvícení," dodala.