Jedním z oceněných vynálezů bylo zařízení, které přivádí do kádí na ryby při výlovu nebo prodeji vzduch a zároveň čistí vodu.

„Má potenciál snížit spotřebu vody a zvýšit welfare rybám,“ vysvětlil jeho autor, Ján Regenda z fakulty rybářství a ochrany vod. „Do kádí si lze dát hadici, tu ale musíte něčím zatížit, aby nevyplavala, o zátěž se mohou poranit ryby, překáží to… A tak jsem vymyslel způsob, jak bez dalších úprav umístit pod dvojité dno provzdušňovací zařízení. Objem kádě se přitom sníží minimálně, ryby mají vhodné prostředí, dost kyslíku a navíc v mezidně sedimentuje bahno, takže se i čistí voda.“

Teď už přemýšlí o dalším vynálezu, na téma biofiltru v intenzívní akvakultuře. „Napadlo mě, jak ho udělat úspornější při zachování všech funkcí. Musím se ale podívat, jestli už někdo něco takového nevymyslel. Známe to z Cimrmana: Teď tady byl, nějaký Bell… Nerad bych, aby mi zbyly nějaké dvojdílné plavky,“ smál se vědec-rybář.

První místo v soutěži, jíž se mohli zúčastnit nejen studenti, ale i akademičtí a vědečtí pracovníci, postdoktorandi a vedoucí pracovníci, kteří pracují nebo studují na Jihočeské univerzitě, získala dvojice vědců, a také muzikantů Ladislav Ptáček a Milan Novák z Přírodovědecké fakulty.

Česnek jako bokovka

Zjednodušený proces výroby černého česneku vymysleli Pavel Smetana, Jan Bedrníček a František Lorenc ze zemědělské fakulty. „Tato pro Evropu netradiční potravina je známá hlavně v Číně nebo v Koreji. Je to klasický česnek dlouhodobě vystavený vysokým teplotám a vlhkosti, který změní své vlastnosti a má pak mnohem vyšší obsah látek, které blahodárně působí na lidský organismus,“ vysvětlil Jan Bedrníček.

Jihočeští vědci vymysleli vlastní metodu na přípravu černého česneku.Jihočeští vědci vymysleli vlastní metodu na přípravu černého česneku.Zdroj: ZF JU

"Náš kolega byl na dovolené v Číně a přišel s nápadem zkusit ho vyrábět tady. Metodou pokus omyl jsme pak přišli na jednodušší postup, než je tamní velkoprůmyslová metoda.“ Dodal, že to pro něj byl vedlejší výzkum , že se jejich věděcké projekty zaměřují jiným směrem. „Hráli jsme si s tím asi čtyři roky. Navázali jsme i spolupráci s firmou, která si od nás koupila licenci. Černý česnek je u nás sice komerčně dostupný, většina ho ale pochází ze zahraničí a nikdo neví, v jaké je kvalitě. My jsme jediní, kdo se tím ve střední nebo východní Evropě zabývá.“

Nový a spolehlivý domácí test

Cenu získali i Dagmar Stehlíková a Vladislav Čurn ze zemědělské fakulty, a to za test na covid. Jejich sada umí odhalit, jestli jste pozitivní, ale i jakou mutaci covidu máte. „Podobně jako PCR detekuje přímo vir, jen jinou metodou, nikoli protilátky jako antigenní testy,“ vysvětlila genetička. „Testovat se s ní mohou lidé sami doma, není k tomu třeba zdravotníků.“ Oproti PCR je výhodou i rychlý výsledek a nižší cena. Teď badatelé usilují o certifikaci testu při ministerstvu zdravotnictví.