Současný stav se ale řídí dosud platnou vyhláškou. Podle vedoucího hospodářského a bytového odboru MěÚ Vimperk Martina Kalouse by se v hernách, kterých se vyhláška týká, již neměly vyskytovat žádné výherní hrací přístroje vyjma jediné, kde sice bylo ukončeno správní řízení o zrušení platného povolení, nicméně provozovatel se proti rozhodnutí odvolal a dále bude rozhodovat krajský úřad. „V dalších třech hernách jsou pouze zařízení povolovaná ministerstvem financí, které jsme počátkem roku požádali, aby provedlo  přezkumné řízení. Do této doby ale rozhodnuto nebylo,“ potvrdil Deníku Martin Kalous.

Po vzoru dalších měst se nakonec i Vimperk přiklonil k razantnějšímu omezení hazardu ve svém správním území. Zatímco mírnější návrh předpokládal, že do konce prvního pololetí letošního roku skončí veškerá povolení města na provoz výherních hracích přístrojů a nová již vydána nebudou, u zařízení povolovaných ministerstvem financí mělo platit přechodné období s ukončením platnosti povolení ke 31. 12. 2014.

Vimperští ale zvolili přísnější metr i na zařízení povolovaná ministerstvem  financí. Klasické automaty podle schválené vyhlášky skončí i u přísnější varianty na konci letošního června, ale zbylá zařízení chtějí Vimperští zrušit nejpozději do konce letošního roku, pokud bude ministerstvo financí respektovat novou vyhlášku města Vimperk. Dosavadní přístup ministerstva k takovým vyhláškám ale zavdává důvod k pochybám, že se tak stane. Zastupitelé i vedení radnice počítají dokonce s možností, že o platnosti vyhlášky bude rozhodovat až Ústavní soud.

Jeden z hlavních důvodů pro přijetí původní vyhlášky omezující hazard ve městě, bylo i snížení možností utrácet různé typy sociálních dávek a zejména v centru omezit kriminalitu a závadné chování navázané právě na provozované herny. Ani po čtvrt roce ale vedení radnice nezjišťovalo, zda k takové situaci skutečně došlo, nebo zda se lidé závislí na hráčské vášni jen přesunuli do zbylých heren v jiných částech města.

Nelze opomenout ani připomínka, kde chce město vzít do budoucna peníze, které do této doby získávalo do svého rozpočtu z hazardu. „V parlamentu je nový zákon o rozpočtovém určení daní, podle něhož by město mělo získat více prostředků. Část z nich by se dala využít jako náhrada za peníze z hazardu a část budeme sanovat z příjmů města,“ ubezpečil starosta Bohumil Petrášek. Podle místostarostky Jaroslavy Martanové se navíc za posledních pět let objevila řada nových podnětů. „Ať už se to týká prevence kriminality nebo volnočasových aktivit, město bude muset počítat s tím, že na tyto věci bude muset najít vlastní zdroje a na investici do vlastní budoucnosti si připlatit,“ zdůraznila Martanová.