Tradičně zelené pivo ze Strakonic narazí na Zelený čtvrtek, 28. března, Kutilovi v restauraci Hotelu Zlatá hvězda ve Vimperku. Sládek strakonického pivoaru Vlastimil Matej připomněl, že základem zeleného piva ze Strakonic je hořký ležák. „Ten doplňuje báze s příchutí kopřivového čaje, která vytváří zajímavou zelenou barvu, ale zároveň příliš neovlivňuje klasickou chuť piva,“ vysvětlil. Zelená pivní specialita si podle něj každoročně získává více příznivců.
Strakoničtí kromě sudů připravili Zelený speciál v lahvích nebo dárkových krabičkách a k mání je ve strakonické pivovarské prodejně nebo v síti Jednoty. „Velikonoční zelený speciál má dominantní hořkou chuť a obsah alkoholu 4,8 procenta,“ uvádí sládek Pivovaru Strakonice 1649 Vlastimil Matej. Vychutnat si zelené pivo je možné také na Kubově Huti v Hotelu Kristián, hostinci U Maxů na Soumarském mostě, U Pstruha ve Stožci, na Dobré U Němečků, v Husinci v Pizzerii U Blanice nebo v Dubu Na Hřišti Prachatičtí si mohou pochutnat také na čtrnáctistupňovém zeleném pivu Krasličák z Jihlavy, který vyniká hořkosti žateckého chmele s delikátní chutí a svěží zelenou barvou. Točený bude k mání v Šenku u Růže. „Narazíme ve čtvrtek,“ potvrdila majitelka hospůdku v historickém centru Prachatic Marie Jungbauerová. Zelené pivo nabídne v Prachaticích na Zelený čtvrtek také Lockal U Jelena.