Jisté zadostiučinění za léta snahy řešit rozpadající se areál uprostřed obce, za jejíž prosperitu nese veřejnou odpovědnost. To cítil starosta Václav Vostradovský ve chvíli, kdy vyšel z areálu bývalé roty a skrze otevřenou bránu se díval, jak demoliční práce posílají k zemi další objekty v areálu.


„Určitě mám pozitivní pocity," říká a dívá se přes silnici směrem k rotě. „Sice stále areál od obce odděluje dřevěná ohrada s kamennou zídkou, ale i ta by měla zmizet, a to, co bude za silnicí opět navazovat na obec, by mělo být ku prospěchu nejen místních, ale určitě i návštěvníků obce," dodává. A není jich málo, Kvildou ročně projde kolem tři čtvrtě milionu lidí.


Volný prostor, který se začíná zvolna nadechovat, nehodlá současné vedení obce opětovně dusit dalšími hotely a penziony. „Celý téměř dvouhektarový prostor bývalé roty by měl být z osmdesáti procent o zeleni. Asi to někomu může znít paradoxně, ale zeleň v Kvildě citelně chybí, až na malý parčík před obecním úřadem tu není skoro žádná. Budoucí prostor bývalé roty proto bude v první fázi věnován zeleni, až následně půjdeme dovnitř s úpravou ploch pro služby, případně s menšími parkovacími plochami," ubezpečil starosta Václav Vostradovský.
Pomoci by mělo volné místo i zvýšení bezpečnosti tím, že se rozšíří k areálu zpevněná plocha pro autobusy spolu s druhou autobusovou čekárnou. To plánuje obec ihned po ukončení demoličních prací a vyklizení areálu. „Střídají se tu autobusy linkové, soukromé i ty zelené Správy národního parku. Běžně se stává, že tu stojí autobusy v obou směrech, mezi kterými projíždějí auta, kolaři a procházejí pěší. Pak to tu vypadá spíš jako na Václaváku, než uprostřed národního parku," zdůraznil.


Navíc v zadní zeleni věnované části areálu bývalé roty by měla možná už v příštím roce vést nová turistická cesta pro pěší a cyklisty spojující jeden konec obce od Borových Lad s druhým u odstavného parkoviště směrem na Horskou Kvildu.