Nemohou se dočkat toho pravého a nefalšovaného vyvrcholení lovecké sezóny. Začíná se v devět ráno pod vrcholky Šumavské Sněžné. „Ne, že někdo přijede pozdě, jinak vám to večer u soudu spočítám,“ varoval myslivce předseda spolku Miroslav Švec před naháňkou. V batohu lovců nechybí nezbytné propriety pro zahřátí, kávička, čaj a něco od Huberta a společně se odchází do revíru. Štěkot psů umocňuje slavnostní náladu, protože i oni ví, že je to pro ně na delší dobu poslední práce. Na nástupu honce přivítá předseda a hospodář a seznámí je s tím, co se bude lovit.

Bohužel letos bez sněhu, což bude pro nás páni myslivci horší, ale věřím, že jsme dost zkušení a něco střelíme hlavně nezapomeňme na divočáky, je jich zde již jen pár tak lovu zdar a jde se na to řekl hospodář Zdeněk.

Jirka Vyskočil (vpravo) z Prachatic odjel na rok pracovat do kanadského Toronta. Volil tam i s kolegou a kamarádem Matějem.
Jihočech volil v Torontu

Když skončil lov přešlo se do společenského sálu volarské radnice k té radostnější části. V teple a za tónů hudby, kterou je tradičně Netolická pětka se vše vyhodnotí. Po slavnostním Halali Miroslav Švec poděkoval myslivcům za kázeň při lovu a za práci po dobu celé sezóny: „Ctili jste zákony svatého Huberta, byli ukáznění a pracovití.“ Ale to už se podával zvěřinový guláš a po něm přišlo první kolo tanečních kroků v lidovém rytmu. Po prvním tanci přišel na řadu myslivecký soud. Soud má své zákony a kdo legraci a recesi nerozumí může odejít. Volarští ve svých řadách nikoho takového nemají, a tak se soudilo.

Králem lovu se letos stal Míra Švec a pak před soudní stolici přicházeli hříšníci, ale i kamarádi lovci a kapela. Ostatní dozvídají, že tradiční recidivista byl letos tak hodný, že není co řešit a tak se k soudu dostavil k ochutnávce jeleního řízečku, druzí, ale již tak nedopadli. Jeden z členů prý chodí na šoulačku tak, že místo, aby něco chytil vše vyplaší a ještě bez nábojů. „Lovec psovod se letos oženil, ale nějak tajně a my o tom ani nevíme, takže dnes budeš muset sjednat nějakou tu nápravu,“ zněl rozsudek. Po soudu se již myslivci a jejich přátelé jen bavili, tančili a vyhrávali v tombole nejen zvěřinová tajemství. Poslední leč se Mysliveckému spolku Vltava ve Volarech opět povedla a domů se šlo s troubením budíčku.
Ladislav Beran.

Tadeáš Šíma zdolává další kilometry na kole Afrikou.
Tadeáš jede Afrikou: Senegal? To je prostě ráj