Jeden udaly opodstatněnost a oprávněnost návrhu člena rady města a zastupitele Víta Pavlíka. Ten druhý pak určil místostarosta Robert Pročka, který se při hlasování nezdržel, ale svou ruku zvedl pro udělení finančního daru padesát tisíc korun pro starostku a tím i pro sebe.

„Těžko se mi to komentuje,“ připustil po jednání zastupitelstva Pročka. „Podle mého se jedná o výši, kterou když rozpočtu do šestiletého období, není až tak enormní.“ Proč se při hlasování nezdržel, odůvodnil tím, že podle návrhu usnesení nemohl jinak. „Návrh na usnesení zněl ve smyslu odměny pro uvolněné zastupitele. A já si vysoce cením práce paní starostky. Nemám jediný důvod s tím nesouhlasit a navíc návrh mi nedal jinou možnost, než hlasovat pro,“ uvedl Pročka. Fakt, že v tomto případě u něho mohlo dojít ke střetu zájmů, zdůvodnil pouhým opomenutím. „Přišlo mi tak evidentní, že se mne osobně tento bod týká, že jsem nepovažoval za nutné na to zastupitele upozornit,“ uvedl Pročka.

Většina zastupitelů, kteří hlasovali pro udělení daru, zdůraznili přínos starostky a místostarosty zejména při získávání dotací pro město a zejména částku, za kterou se jim podařilo v lednu vydražit hotel Bobík. „Jenom tím ušetřili městu obrovské peníze,“ argumentoval Petr Horálek.

Podle zastupitele Viléma Mikšíka ale zdůvodnění udělení finančního daru nebylo dostatečné. S tím souhlasil i Pavel Trnka. „Práce uvolněných funkcionářů v obci není povolání, ale poslání. Když to někdo dělá dobře, občané to ocení a jsou za to vděční. Na toto budou mít rozhodně různé názory,“ upozornil Pavel Trnka na další aspekt, jak takové rozhodnutí bude vnímat veřejnost.

„Pokud někdo takový návrh předloží a zastupitelé jej schválí, je to naprosto v souladu se zákonem. Navíc takový návrh musí být odůvodněný a v tomto ohledu se nemám zač stydět. Není to tak dávno, kdy uvolnění zastupitelé dostávali roční odměny v násobcích měsíční odměny a nikdo to neřešil. Stejně jako dnes nikdo neřeší odměny pro zastupitele, kteří na jednání vůbec nepřijdou,“ uvedla včera pro Deník starostka Martina Pospíšilová.

Volarští jsou v udělení finančního daru uvolněným zastupitelům v takové výši na Prachaticku výjimkou. Deníku to potvrdil tajemník MěÚ Vimperk Zdeněk Ženíšek. „Je pravdou, že rada města využije možnosti dané zákonem a uvolněným členům zastupitelstva finanční dar udělí. Jedná se ale o mimořádné události a částky spíše v řádech tisíců než desetitisíců korun,“ uvedl Ženíšek, podle jehož slov zastupitelé něco podobného za jeho působení ve Vimperku ještě neřešili.

Podobně jsou na tom podle tajemníka městského úřadu Karla Paška i v Prachaticích. „V minulosti jsme řešili, jakým způsobem uvolněné zastupitele odměnit, ale nakonec jsme nikdy k ničemu takovému nepřistoupili. Osobně, i když to není v rozporu se zákonem, to nepovažuji za politicky vhodné. Na druhou stranu se těžko hledá jiný způsob, jak ocenit náročný výkon takových funkcí,“ zdůraznil Karel Pašek.