V pondělí 12. října vstávaly děti okolo sedmé ráno. V půl osmé je čekala snídaně a odjezd na prohlídku města Mnichov. I tam je čeká prohlídka, poslední nákupy suvenýrů a odjezd domů.

V neděli 11. října výpravě ze ZŠ Vodňanská počasí příliš nepřálo. I tak ale výprava vyrazila hned ráno na prohlídku zámku Neuschwanstein. Je to nádherný zámek s nekompromisní organizací prohlídek. Každých pět minut je do zámku vpuštěno zhruba šedesát lidí. "Po sejmutí čárového kódu jsme prošli přes turnikety do střežených prostorů zámku. Každý návštěvník obdržel audio přístroj a následovala téměř individuální prohlídka. Prohlédli jsme si korunní sál, ložnici i obývací pokoj Ludvíka Bavorského II. Nyní přejíždíme na další jeho zámek Linderhof, kde nás čeká prohlídka zámecké zahrady," popsala nedělní program ředitelka školy Petra Sandanyová. Počasí se umoudřilo, místo předpovídaných 8 stupňů po obědě rtuť teploměru vylezla na celých devět stupňů. 

Před druhou hodinou pak studijní exkurze ze ZŠ Vodňanská odjela ze zámku Linderhof. "To byla nádherná podívaná. V malířské paletě podzimu zasazeno letní sídlo Ludvíka II. Sluníčko vylezlo zpoza mraků, takže nádherná, nezapomenutelná scenérie, pro někoho možná s nádechem kýčovitosti," doplnila Petra Sandanyová. Podle jejích slov jsou děti spokojené, fotoaparáty a mobily se po celou dobu nezastavily. "Nyní míříme do soutěsky Partnachklam," dodala.

V podvečer na děti čekala opět výuka německého jazyka a vyplňování  pracovních listů. Vůbec nevadilo, že je víkend. 

V sobotu 10. října hned po snídani vyrazila výprava z prachatické Vodňanky z Garmisch –Partenkirchenu, kde přespává až do pondělního rána, do Kostnice. „V tuto chvíli máme za sebou prohlídku města. Prohlídku jsme realizovali prostřednictvím Stanislava Degrela, který pracuje ve spolku česko – německého setkávání v Kostnici," poslílá zprávu z dnešního třetího dne studijní cesty ředitelka ZŠ Vodňanská Petra Sandanyová.
Výprava prošla celé město, děti viděly, kde byl Jan Hus souzen, vězněn a nakonec i upálen. V centru Kostnice měly děti chvilku rozchod, který využily k zakoupení dárečků pro rodiče. „Přes Bodamské jezero jsme se plavili na trajektu a děti se mohly rozběhnout po lodi," upřesnila ředitelka školy.
Okolo čtvrté hodiny odpoledne byla výprava na cestě zpět do Garmisch-Partenkirchenu. (Čekáme na nové obrázky, pozn. aut.)

V pátek 9. října dopoledne školáci vystoupali na vrchol Krimmlských vodopádů. „Tam si děti užívaly vodní svět," doplnila zprávy zástupkyně ředitelky Šárka Grabmüllerová. Noc na dnešek už děti stráví ve studentské ubytovně v Garmisch – Partenkirchenu. A protože hodně času strávili v přírodě, čeká je vyučování německého jazyka.

Ve čtvrtek 8. října odpolene výprava ještě navštívila z prachatické ZŠ ve Vodňanské ulici, která je na studijním pobytu v německy mluvících zemích, do soutěsky poblíž alpského střediska Zell am See. „Po prvním dnu jsme se večer ubytovali v luxusním hotelu, kde nás čekalo také výborné jídlo," popisuje cestu školáků jejich ředitelka Petra Sandanyová.

Ve čtvrtek 8. října v pět ráno nastoupilo do autobusu 45 dětí a 4 učitelé. Nastupování do autobusu trvalo jen chvilku a trochu ho kazil ranní déšť, ale to náladu dětem, učitelům ani průvodcům z prachatické cestovní kanceláře Ocean vůbec nezkazilo. Krátce po páté hodině ráno se autobus rozjel směrem k rakouským hranicím. „Nálada na palubě autobusu je skvělá od samého začátku a hned při první zastávce děti vykoupily snad všechny dobroty, které benzínová pumpa nabízela," popsala začátek cesty ředitelka Vodňanky Petra Sandanyová. „Pan průvodce Miloslav Martan všem koupil čokoládové Mozartovy koule a děti se doslova cpaly tak, že se jim dělaly za ušima boule," doplnila se smíchem. Okolo deváté už se děti procházely Salzburgem a obdivovaly památky rakouského města.

Z poznávací cesty se školáci vrátí v pondělí, rodiče mohou cestu sledovat na www.prachaticky.denik.cz, www.vodnanka.cz a také na facebooku Prachatického deníku a ZŠ Vodňanská.