„Detašované pracoviště občanské poradny Prachatice ve Vimperku zahájilo svůj provoz ve středu. Každou středu zde bude poskytována služba odborného sociálního poradenství. Služba je určena lidem, kteří se dostali do nepříznivé sociální situace a nebo jim taková situace hrozí, neznají svá práva a povinnosti, či nejsou schopni hájit své oprávněné zájmy. Poradna je nezávislým místem bezplatné, důvěrné a nestranné pomoci," vysvětlil vedoucí občanské poradny Zdeněk Krejsa.

Poradna sídlí v prostorách Městského úřadu ve Vimperku, odboru sociálních věcí a zdravotnictví, v ulici Nad Stadionem, v prvním patře budovy.

„Nejvíce klientů se na nás obvykle obrací s problémy z finanční a dluhové problematiky. Tedy ohledně dluhů, exekucí, sepsání splátkových kalendářů, tvorbu rodinných rozpočtů, sepsání insolvenčních návrhů, tak zvaných osobních bankrotů. Další skupina dotazů se týká spotřebitelských práv – reklamace, odstoupení od smlouvy apod. Zabýváme se též pomocí při sepsání nejrůznějších návrhů, jako je žádost o rozvod, žádost o svěření dítěte do péče, žádost o zvýšení nebo snížení výživného, výpověď z pracovního poměru, některé druhy žalob a podání k soudu," přiblížil Zdeněk Krejsa.

Služby poradny jsou nabízeny bezplatně. Obrátit se na ni se svým dotazem mohou lidé v krizi, rodiny s dětmi, senioři, oběti domácího násilí, mladí lidé ve věku od 18 let věku. „Dotazy lze pokládat osobně každou středu v místě poradny, případně telefonicky na čísle 723 123 093 od pondělí do pátku v čase od 10 do 17 hodin nebo e.mailem na adrese poradna@krebul.cz.