Důvodů, proč se to stalo, je celá řada, ale tím nejzásadnějším je chování a trestná činnost části nepřizpůsobivých obyvatel ve městě. Podle zjištění lidí ve Vimperku je to o to víc alarmující, že se jedná zčásti o recidivisty a zčásti o stále mladší osoby. A jak zaznělo minulou středu na setkání obyvatel s vedením města a zástupci policie, děje se tak často pod vlivem drog.
Po zhruba roce od vyostření situace ve městě, kterou musela řešit zvýšenými bezpečnostními opatřeními i Policie ČR, se chování nepřizpůsobivých obyvatel opět stalo pro ostatní obyvatele Vimperku neúnosné. Přispělo k tomu i napadení jednoho z vimperských podnikatelů přímo v jeho firmě skupinkou zlodějů. Napadená rodina proto zorganizovala petiční akci a iniciovala také minulou středu setkání obyvatel města s jeho vedením, zástupci Policie ČR a vrchním strážníkem Městské policie Vimperk.
Podpora a pozitivní ohlasy, které vyvolala petice Za bezpečné město, její iniciátorku Lenku Preslovou z Vimperku těší. „Neřeknu to asi přesně, ale když uvedu, že na petičních arších už je kolem sedmi set podpisů, nebudu daleko od pravdy," odhaduje Lenka Preslová. Spolu s ostatními členy petičního výboru je připravena zastupitelům před jejich pondělním zasedáním předat podepsané petiční archy. Ty je možno do té doby podepisovat na řadě míst po celém Vimperku. „Jejich umístění jsme volili tak, aby byla pro obyvatele Vimperka co nejdostupnější, takže jsou to obchody, restaurace, firmy a podobně," shrnula Lenka Preslová s tím, že možnost připojit svůj podpis pod petici Za bezpečné město ještě v pondělí před jednáním zastupitelstva.
To má vyhrazenu půl hodinu před začátkem jednání pro připomínky a podněty občanů. Zda mezi nimi budou i další připomínky k bezpečnostní situaci ve městě, nedokáže jeho starosta Bohumil Petrášek odhadnout. „Vůbec si nedovedu představit, na co se budou lidi ptát," připustil starosta. Pokud ale budou chtít znát konkrétní kroky radnice ke zvýšení pocitu bezpečí od posledního setkání s obyvateli, je připraven shrnout, co za necelých čtrnáct dnů stihli. „Projednávali jsme s městskou policií případné určité organizační změny, dohodli jsme se na společném jednání s jednotlivými členy městské policie. Spolu s jejím vedením připravujeme varianty dalšího fungování městské policie, které budou předloženy při jednání před schvalováním rozpočtu města na příští rok," shrnul Bohumil Petrášek.
Pokud se týká konkrétní novinky pro práci strážníků městské policie, tedy detašované pracoviště bez stálé služby v areálu bývalých kasáren U Sloupu, je podle starosty Petráška technicky připravena. „Čekáme už jen na to, kdy nám E.ON připojí elektroměr," dodal starosta.
Zda se ke společnému setkání s obyvateli vrátí i v rámci programu jednání zastupitelstva, starosta nevěděl. V programu, který se tvoří s předstihem, ale konkrétní samostatný bod není. „Pokud budou dotazy, tak ano, ale jinak si myslím, že je zbytečné řešit tuto problematiku po částech, spíše se tomu budeme věnovat, až budeme mít vše kompletně připravené," uvedl starosta. K účasti zastupitelů na setkání s obyvateli dodal, že o některých ví, že v té doby byli služebně mimo Vimperk. Spolu se starostou Petráškem a místostarostkou Jaroslavou Martanovou si minulou středu přišlo vyslechnout názory občanů Vimperka jen dalších pět zastupitelů. Mezi lidmi seděli Petr Bednarčík, Pavel Dvořák, Stanislav Hlava, Věra Vávrová a Jaroslav Zámečník.