Dnes v rubrice Štafeta Prachatického deníku odpovídá zahradník David Ryšánek na otázky dany Plavcové.

Je vaše práce i vaším koníčkem?
Samozřejmě, že ano. Asi bych nebyl schopen podnikat v oboru, který by mi nebyl blízký a zároveň nebyl mým koníčkem.


Podnikat v zahradnictví je na čas náročné, uděláte si volno i na jiné aktivity?
Od začátku podnikání v roce 2004 jsem se snažil věnovat veškerý čas firmě. Od té doby se mnohé změnilo. Mám rodinu, ale neustále se snažím firmě věnovat a na ostatní moc času nezbývá. Je pravděpodobné, že bych se nějakou odlišnou aktivitou odreagoval. Doufám, že se mi někdy v budoucnu podaří najít si čas na mé záliby.


Převládá v osazování truhlíků různorodost nad klasickým muškátem?
Každý rok je z hlediska osazování truhlíků naprosto odlišný. Obliba muškátů se ale drží dlouhodobě na stejné úrovni. Vzhledem k neustále se rozšiřující nabídce různých odrůd balkonových rostlin, láká hlavně mladší generaci trocha experimentování. Muškáty ale každopádně mezi balkonovými rostlinami v truhlících stále vedou.


Jaké květiny máte nejraději?
Od studií mě nepřestaly fascinovat listnaté stromy a keře. Jejich variabilita ve vzrůstech, tvarech a barvách listů, či květů je nekonečná.

Dáváte přednost bohatě zdobeným kyticím, kde je množství přízdob, nebo kvalitně vypracované kytici z květů a zeleně?
Důležité je říci, že floristika, je zahradnický podobor, který je mi asi nejvzdálenější, proto se do něj ani odborníkům nemotám. Poslední dobou jsou kytice mnohem větší a bohatější a také by měly být zajímavější. Pro mě to ale asi neplatí. Podle mne menší, jednoduchá, elegantní a dobře natónovaná kytice potěší daleko více než přezdobený veliký „pugét".

O jaký sortiment je ve vašem zahradnictví největší zájem?
Naše firma má dvě hlavní odvětví. V zahradním centru prodej rostlin a zahrádkářských potřeb, dále pak projekci, realizace a úpravy zeleně. V zahradním centru je asi největší zájem o okrasné keře a stromky. Vzhledem k jednotlivým částem sezóny je v dubnu a květnu velký zájem o balkonové rostliny, letničky a sadbu zeleniny. Na podzim je zájem o ovocné stromy. Nemalý zájem zákazníků je i o komposty, substráty a mulčovací kůru.


Při údržbě městské zeleně se určitě potýkáte s množstvím nepořádku a výkaly od psů, nechcete něco říci na toto téma spoluobčanům?
To je téma, na které nemám moc chuť reagovat. Lhostejnost některých našich spoluobčanů k odpadkům a psím exkrementům je alarmující a nekonečná. Tak například plejete nebo stříháte rostliny a vedle hlavy vám lidé venčí své mazlíčky. Je to opravdu nechutné. Poslední roky se při pletí a prořezávkách potýkáme s problémem odhozených injekčních stříkaček v keřových záhonech. Naše práce se v tu chvíli stává nebezpečnou a nikdy nevíme, co nás čeká.


Téma příroda a čistota je nekonečné, nemáte nápad, jak vysvětli těm, co si pletou přírodu se smetištěm, že ničí životní prostředí i sobě?
Nápad opravdu nemám. V tuto chvíli u mě převládá spíše beznaděj. Paradox je, že spousta lidí, kteří milují svou zahrádku, mají ji krásně upravenou, odpad odvezou hned za plot, nebo někam k silnici. Bohužel, ne každému milovníkovi kytiček jde o to, aby v přírodě, to znamená i mimo jeho zahrádku, bylo čisto, a to je opravdu škoda. Nejsem žádný ekologický fanatik, ale myslím, že alespoň základní návyky neničení životního prostředí, když už ho nechrání, by měly být samozřejmostí u každého člověka. Toho se ale asi nikdy nedožijeme.

Příště bude na otázky Davida Ryšánka odpovídat Miroslav Maťcha.

Ptá se:
Dana Plavcová - Narodila se na Štědrý den roku 1954 v Berouně. Vystudovala zahradnickou střední školu se zaměřením na květinářství, vazbu, aranžování. Tento obor se stal jejím zaměstnáním i koníčkem. Převážně ze zdravotních důvodů se usadila zde, na klidném místě, v Prachaticích.
 

Odpovídá:
David Ryšánek - Narodil se v Prachaticích v roce 1979. Vystudoval Střední lesnickou školu v Písku a poté Vyšší zahradnickou školu v Mělníku obor zahradní a krajinná tvorba. Po více než ročním pracovním výletě do USA zkušenosti sbíral v Zahradním centru v Českých Budějovicích a od roku 2004 podniká v oboru.