Připomínají vám předchozí řádky něco? Správně. Už v sobotu 3. března odstartuje celkem třítýdenní hra nazvaná Velký Bratr (na motivy Orwellova románu 1984), které se zúčastní na několik stovek hráčů z celé země.

„Hra probíhá na pozadí každodenního života a umožní účastníkům vyzkoušet na vlastní kůži, jaké pocity lze zažít v totalitním prostředí. Pořádá ji přes tucet mladých lidí v rámci neziskového spolku StopTime,“ přibližuje autor a organizátor Tomáš Kocmánek.

„Strana drží pevnou ruku především díky diktátu absurdních zákonů, jejichž plnění se řadí mezi každodenní povinnosti. Cenzura běží na plné obrátky, možnost vlastních ideálů je omezena, nesympatizující výroky trestané a poslušnost spravedlivě odměněna. Samotní hráči jsou poté pověřováni dohlížením na dodržování stanoveného řádu a to v rámci herního systému běžícím na webové adrese velky-bratr.cz,“ popisuje autor. Zároveň upozorňuje, že hra je striktně apolitická a jakékoliv paralely s minulou či současnou politickou scénou nejsou cílené. Události a motivy pocházejí právě z knižní předlohy.

„Velký Bratr poukazuje na sílu a důležitost svobody. Vykresluje, jak by mohla vypadat represivní podoba státu a odpovídá na otázku, proč se má svoboda ve všech podobách bránit. Oceňujeme, že díky hře se mnoho hráčů rozhodlo zmiňovanou knihu přečíst. Věříme, že podnět v podobě hry či knihy přinese zamyšlení nad tím, jaký život v dystopické totalitě je a jak významná je svoboda pro náš svět,“ doplňuje Tomáš Kocmánek.

Více informací o hře, o jejím příběhu a o tom, jak se do ní aktivně zapojit, naleznete na výše zmíněné webové stránce na adrese www.velky-bratr.cz.