Pietní akt začal nedaleko Volar u pomníku, který připomíná posledního amerického vojáka Charlese Havlata, který padl na bojištích druhé světové války v Evropě.

Charlese Havlat padl 7. května 1945 při přestřelce s příslušníky 11. Pancéřové divize SS v osm hodin a dvacet minut, tedy pouhých deset minut před tím, než vstoupil v platnost rozkaz amerického vedení o ukončení bojových akcí.

Pietní zahájily hymny České republiky a USA, po nichž k pomníku položili věnce zástupci volarské radnice v čele se starostkou Martinou Pospíšilovou, zástupci Židovské obce ČR a Satu Mare z Rumunska a zástupci Akademického klubu třetího věku z Českých Budějovic.

Druhou nejen pro Volary významnou událostí spojenou s koncem druhé světové války, byl také pochod smrti, jehož oběti jsou uloženy na pietním hřbitově ve Volarech. Pochod smrti, který směřoval přes Volary, vyšel z německého Helmbrechtsu. Pamětní deska, která tuto událost připomíná, je před Základní školou ve Volarech, kde pietní akt pokračoval za účasti zástupců Helmbrechtsu v čele se starostou města Stefanem Pöhlmannem spolu s farářem Thomasem Bertholdem a s dětským parlamentem města.

Hlavní pietní akt se konal na volarském hřbitově na místě Pietního hřbitova obětí pochodu smrti. Zde celý akt uvedl místostarosta města Ladislav Touš, který poděkoval všem armádám, které se podílely na osvobození Československa, a zdůraznil, jak důležitý je život v míru. Podle slov starosty Stefana Pöhlmanna je sice dnes jiná doba, nicméně skutky které se před sedmdesáti roky staly, je nutné si neustále připomínat. „Byl to velmi zákeřný čin, který je černou skvrnou našich dějin a my ať již jsme jiná generace, se stále za něj stydíme. Vážím si pozvání k vám do vašeho města právě dnes, kdy si připomínáme 70. výročí od konce nejhrůznějšího válečného konfliktu všech dob. Jsem rád, že se mnou přijeli i mladí lidé zástupci našeho mládežnického parlamentu, kteří se u nás starají o spolkový, sportovní a kulturní život a věřím, že do budoucna spojí i přátelství s vámi. Dnes je den, kdy si můžeme podat ruce a toto přátelství stvrdit a já si vážím toho, že jste nás pozvali," uzavřel starosta Helmbrechtsu.

Zástupci Židovských obcí zdůraznili památku a důležitost pietního místa, kde odpočívá v pokoji 95 žen, které nepřežily pochod smrti. Jeho účastnice za 22 dní útrap urazily do Volar více než tři sta kilometrů. Právě místo posledního odpočinku některých z nich je připomínkou marnosti války a její nesmyslnosti.

LADISLAV BERAN