Na většině základních škol v regionu už mají zápisy dětí do prvních tříd úspěšně za sebou. A ve Vlachově Březí je jejich výsledek překvapením.


Ředitel Michal Novotný tak nyní musí řešit otevření hned tří prvních tříd v příštím školním roce. K letošním zápisům totiž do ZŠ profesora Josefa Brože ve Vlachově Březí dorazilo 67 dětí s tím, že odklad se bude týkat zhruba jen tří budoucích prvňáčků.


„Myslím si, že se jedná o výjimečně silnější populační ročník. Třeba v příštím roce by už mělo být dětí zase méně," uvedl ředitel školy. Rozhodně jako důvod pro vyšší počet dětí nevidí v tom, že by jejich rodiče záměrně upřednostnili jejich školu místo té, které mají spádově blíž. „Určitě to není tak, že bychom, lidově řečeno, přetáhli děti z okolních základních škol. Snad jediný, s kým si jen minimálně konkurujeme, je Základní škola v Husinci, ale i v tomto případě je to tak půl na půl, některé děti jdou k nám, jiné zase od nás do Husince, takže bych to viděl na vyrovnaný vztah," dodal Michal Novotný.


Právě v Husinci se zápisy teprve chystají. „Budeme je mít 6. února a předpokládáme, že by k zápisu do první třídy mohlo přijít kolem pětadvaceti dětí, takže otevírat budeme jednu první třídu," informovala Eva Zemanová, ředitelka ZŠ Mistra Jana Husa v Husinci. Na pátého a šestého února mají naplánovány zápisy dětí do prvních tříd také ve Vacově. Již 4. února se pak rodiče s dětmi dostaví k zápisu budoucích prvňáčků ve Zdíkově. Jedna první třída v příštím školním roce by se měla otevřít pro žáky také v Základní škole Stachy, kde k zápisu přišlo do deseti dětí.


Na tři první třídy je ředitel základní školy ve Vlachově Březí Michal Novotný připraven, dá se říci, po všech stránkách. „Pokud se týká počtu učitelů, budeme muset někoho přijmout," připustil Michal Novotný. Z hlediska nároků na výuku, i tam si dokáží poradit. „Budeme muset z jedné odborné učebny udělat kmenovou učebnu," dodal.


Podle výsledku zápisů a předpokládaného počtu dětí přibude v základní škole ve Vlachově Březí zhruba 36 dětí. „Celkově se po nějakých deseti letech znovu dostaneme na počet tři sta, takže bychom měli mít přibližně 325 žáků. Bez problémů to zvládne i kuchyně s jídelnou, kde máme kapacitu až na 450 dětí, takže je vše v pořádku," podotkl Michal Novotný.


I kdyby nakonec rodiče některých dětí zvážili možnost odkladu a jejich děti do první třídy nenastoupily, i tak se podle Michala Novotného třem prvním třídám v příštím školním roce nevyhnou. „Mít dvě první třídy s počtem žáků přes třicet v každé z nich, to není možné. Školský zákon sice umožňuje mít třicet dětí ve třídě, na výjimku dokonce až třicet čtyři, ale z hlediska kvality výuky je to nemyslitelné minimálně v prvním ročníku. Když vezmu, že by do první třídy nakonec nastoupilo šedesát čtyři děti, vzniknou nám tří třídy po dvaadvaceti a jednadvaceti dětech, což bych bral jako stabilní stav, který by mohl vydržet až do deváté třídy. A pokud v příštím roce nastoupí jedna velká třída do třiceti dětí, vyrovná to aktuální počet dětí, jako kdybychom měli dva roky po sobě po dvou prvních třídách," shrnul ředitel Michal Novotný.


Z hlediska rozvrhu bude vyšší počet žáků od příštího školního roku trochu oříškem hlavně pro hodiny tělesné výchovy. „Nikdy to není tak, že by byla jedna třída vždy samotná v tělocvičně. U vyšších ročníků to funguje tak, že kluci jsou na jedné, dívky na druhé půlce. Ale co se týká využití tělocvičny nižšími ročníky, vždy jsme se snažili, aby měla tělocvičnu pro sebe vždy jedna třída a asi až na výjimku dvou hodin v týdnu se nám to daří. Pokud budou ale tři první třídy, zřejmě se potkají dvě třídy v tělocvičně vícekrát, ale tělocvičnu máme dostatečně velkou, takže to problém nebude," ujistil Michal Novotný.
Problém není ani s vyučujícími. „Všechny učitelky na prvním stupni mají aprobaci i na tělesnou výchovu, u druhého stupně pak záleží, zda má škola dostatek kantorů s příslušnou aprobací. V našem případě se tělesná výchova týká mne a paní učitelky Balkové, která ale odchází do důchodu. Pak bude muset tělocvik učit i ten, kdo je na to nejlépe připravený," připustil ředitel školy.


Nicméně ve hře jsou i počty hodin, které může každý kantor strávit v přímé výuce. „Každý učitel má určitý počet hodin, letos učíme třeba 420 hodin, ale až přibude další třída navíc, a navíc budeme nuceni půlit také šesté třídy, protože nám tam děti také přibudou, budeme učit až 40 hodin, což jsou skoro dva kantoři navíc," připustil ředitel školy.


A potýkat se bude muset také se záměrem ministerstva školství, které zvažuje zařazení třetí hodiny tělesné výchovy. „Zatím vyčkávám, protože to vnímám jako návrh šitý horkou jehlou, nad kterým se zřejmě někdo ne úplně dostatečně zamyslel. Přináší to s sebou celou řadu starostí. I když jsem tělocvikář, třetí hodina navíc pro dítě, které má k tělesné výchově špatný vztah, může mít zcela opačný efekt. Nese to s sebou celou řadu dalších otázek. Uvažuje se o tom, že by tato třetí hodina měla být řešena externisty. To mi nepřijde normální, jak se to bude evidovat, jak se to bude hradit, kdy by ta hodina měla být," nastínil Michal Novotný.

A podobně jako v dalších školách navíc ve Vlachově Březí vlastně už třetí hodinu tělocviku mají. „V rámci disponibilních hodin a výchovy ke zdraví máme třetí hodinu zařazenu pro šesté a deváté třídy. Nemyslím si, že by se ale další hodinou vyřešil kladný vztah dětí ke sportu, v některých případech by tomu mohlo být zcela opačně," domnívá se Michal Novotný. Důvodem by mohla být i osoba vyučujícího. „Na učitele jsou děti zvyklé, ale když by přišel někdo cizí, který jim nesedne, může jejich odpor k tělesné výchově prohloubit. To, že je někdo odborník z praxe, ještě neznamená, že je i pedagog," upozornil Michal Novotný s tím, že záměr další hodiny tělocviku navíc s sebou nese i další věci. „Když se přidá další hodina tělocviku, odkud ji vezmeme. Má se přidat, což by znamenalo pomalu reformu školství, nebo naopak ubere z jiných předmětů? Kde se má ubrat," klade si spíše řečnickou otázku ředitel ZŠ Michal Novotný.