„Zahradničení je mou profesí i koníčkem, věnuji se pěstebním pracem v lesnictví a zahradnictví,“ upřesnila usměvavá dáma.

Zahradu u svého domu navrhla podle svého citu, s ohledem k okolní přírodě, s cílem, aby tu s ní mohlo žít co nejvíce dalších živočichů. „A to se také povedlo, a zahrada je opravdu živá. Máme tu ještěrky, slepýše, užovky, žabky, čolky, vážky, motýly, čmeláky a mnoho dalších podob rozmanitého života,“ popsala Jana Jungová.

BZUČÍCÍ POMOCNICE

Dodnes vzpomíná, jak si přivezli první včely. „To byla krása, když v sádku všechno rozkvetlo a kvítky byly plné bzučících včeliček,“ přiblížila.

Masáž. Romana Zemanová ze Stupné u Křemže při práci.
Opustila kariéru v bance a teď dotekem pomáhá druhým

Už s ohledem k nim, ale i k dalším živočichům, je samozřejmé, že v zahradě nepoužívá žádné chemické přípravky, herbicidy, pesticidy ani umělá hnojiva. „A dá se bez nich velmi lehce obejít. Já jsem přesvědčena o tom, že vše, co jde proti životu, jde v konečném důsledku i proti nám samotným,“ míní zahradnice.

UŽ DVĚ OCENĚNÍ

Vzhledem k provozu zahrady bez chemie a splnění dalších kritérií, již v roce 2011 za svou práci získala plaketu Přírodní zahrada. „Jde o ocenění za spolupráci s přírodou, ke které se letos přidala ještě plaketa Ukázková přírodní zahrada Na Přehájku,“ pochlubila se úspěchy svého ráje.

ZAHRADA PLNÁ CHUTÍ

Při zakládání zahrady, kdy jí byl velkou podporou a pomocníkem přítel, vycházela ze stylu prostých, venkovských zahrádek, jaké si pamatuje z dětství. „Tyto zahrádky vždy pohladily po duši, a ještě potěšily mlsnou pusu. Mám ráda, když se dá od jara do zimy při pohybu v zahradě stále něco dobrého ochutnávat,“ prozradila, že hned zjara u ní raší bylinky, koncem května zimolezy-kamčatské borůvky, pak jsou na řadě jahody, rané třešně, ryngle, letní jablka, hrušky, muchovníky, rybízy či angrešt.

Jan Tylšar nalezl na jaře vypadlé mládě orla mořského. Foto: Jan Tylšar
Muž z Hradce zachránil mládě orla, které vypadlo z hnízda

„Potom už dozrává aronie, rakytník, jeřabiny, švestky a další a další,“ nebere seznam konce. „A já jen žasnu nad tím, kolik různých druhů, chutí, a vůní nám příroda stále nabízí,“ vysvětlila Jana Jungová.

V její certifikované přírodní zahradě mohou návštěvníci nalézt květinové, zeleninové i bylinkové záhony. „Máme tu více než šedesát druhů různých léčivých rostlin. Dále sad, včelín a také chov drobných hospodářských zvířat, králíky, holuby, křepelky a indické běžce,“ doplnila i zástupce domácí fauny.

NÁVŠTĚVNÍCI VÍTÁNI

Každoročně se účastní celostátní akce Víkend otevřených zahrad, pořádá zahradnické a bylinkářské semináře a také kurzy adventní a dekorační vazby. „Prodáváme různé druhy přebytků ze zahrady, ovoce, zeleninu, med, džemy, sirupy a také bylinky,“ láká případné zájemce.

A jak se jí žije ve stínu věží JETE? „Snažíme se žít tak, jako by tu ty věže nebyly, protože nám ani nic jiného nezbývá,“ sdělila, že je toho názoru, že tento nádherný kraj a jeho obyvatelé už byli v minulosti dost zatíženi, jak samotnou stavbou a dopravní obslužností elektrárny, tak vysidlováním obcí a zpřetrháním vazeb mezi lidmi. „Teď už si zaslouží žít poklidným životem. Proto podle mě žádné další stavby většího rozsahu již do této lokality nepatří,“ míní.

Nové muzeum nabídne výstavní prostory pro stálou expozici i krátkodobé výstavy, depozitář pro sbírku keramiky, ale také edukační aktivity. Pro veřejnost se otevře v září příštího roku.
Nové Mezinárodní muzeum keramiky v Bechyni nabídne celoroční provoz

Heslem přírodních zahrad je: Spolupracujme s přírodou, ona bude spolupracovat s námi, a Jana Jungová dodává: „Vaši lásku a péči vám příroda vždy tisíckrát vrátí!“