Není to tak dlouho, kdy se někteří senioři nestačili divit, že mají změněnou zdravotní pojišťovnu. Nebyli si vědomi toho, že by cokoli podepsali a přesto byli převedeni jinam.

Všichni měli společnou jednu věc, zazvonila jim za dveřmi příjemná a hlavně přesvědčivá dvojice.

Vladimír Vácha, mluvčí společnosti EON

„Nikdo z našich zaměstnanců peníze nevybírá a smlouvy nemění."  Vladimír Vácha, tiskový mluvčí společnosti E.ON

Teď pro změnu stojí za dveřmi mladík, který mává svým občanským průkazem. „Dobrý den, jsem ze společnosti E.ON. Zjistili jsme, že vaše zálohy odcházejí na špatný účet do Brna, je nutné, abychom změnili číslo účtu, řeknu vám, kam je máte posílat správně," snaží se vnutit.


„Nevím, jestli chtěl, abych před ním otevřel internetové bankovnictví a změnil číslo účtu, nebo by mi jej napsal na smlouvu, nebo mě dokonce vykradl, zatímco budu smlouvu hledat. Každopádně zůstal koukat, když jsem mu řekl, ať mi to pošlou písmeně," říká jeden z obyvatel města, který se v tomto týdnu s mladíkem setkal tváří v tvář.
Okamžitě zavolal i na E.ON, kde mu potvrdili, že se rozhodně nejednalo o jejich pracovníka.


Znovu tuto informaci potvrdil Prachatickému deníku i tiskový mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha. „V žádném případě to nebyl nikdo od nás. Nemáme žádné terénní pracovníky, kteří by řešili přímo s odběrateli platby, doplatky, nedoplatky a podobně. Pokud se naši odběratelé s někým takovým setkají a mají obavu, zda je to opravdu náš pracovník, je nejlepší si to okamžitě ověřit na naší zákaznické lince," radí Vladimír Vácha.


Podle slov tiskové mluvčí prachatické městské policie Blanky Rokůskové nemají v uplynulém týdnu hlášený žádný podobný případ.


Pokud by strážníci takové hlášení obdrželi, vyjíždějí zkontrolovat, o jakého člověka se jedná a pro jakou firmu pracuje. „Pokud nám doloží průkaz nějaké firmy, ověřujeme, zda je opravdu její zaměstnanec. Pokud zjistíme, že není, nebo dokonce průkaz nedoloží, předáváme to pro podezření na spáchání škody na přestupkovou komisi," vysvětlil postup ředitel městské policie Ivo Novotný.


Dodal, že senioři jsou často obezřetní a při podezření hned volají strážníky. Ti totiž sami, bez oznámení, těžko takového prodejce odhalí. „Pokud to není třeba prodejce lůžkovin, který se pohybuje po městě obložený textilem, těžko poznáme, že někdo s občanským průkazem v ruce je případný podvodník," dodal.


Že jsou senioři důvěřiví, potvrdila i Zdeňka Hrůzová z prachatického svazu důchodců. „Děláme besedy na toto téma, hrajeme různé scénky, učíme naše seniory, jak na takové prodejce reagovat. I přes to se mi stalo, že jsem byla u kamarádky a do bytu se jí takový prodejce vnutil. Když si ale všiml, že jsem v bytě i já, člověk navíc, vycouval," popisuje.