Až po první světové válce se stalo pravidlem pečení vánočního cukroví. Do té doby byly na štědrovečerním stole jen buchty, vánočky nebo dolky. Nepeklo se tolik druhů jako dnes a vůbec ne různě plněné nebo zdobené. Byly to především vanilkové rohlíčky, linecké koláčky, pracny, skořičky, kornoutky a zázvorky. Těsto se dávalo většinou do formiček, které byly ovšem poměrně velké, až třikrát větší než dnes. Plechové formičky na pracny měřily 9 - 12 cm, linecké byly podobné hnětýnkovým a vanilkové rohlíčky se vyklápěly z dřevěné formy o rozměru 8 - 10 cm. Vykrajovací tvořítka měly nejvíce podobu ryb, hvězd a různých postaviček. Formičky vyráběli místní řemeslníci a přes léto je prodávali na trzích.

VÁNOČKA

30 dkg hrubé mouky

20 dkg hladké mouky

4 žloutky

4 dcl -1/2 l sladké vlažné smetany

10 dkg práškového cukru

citrónová kůra

vanilka (nebo vanilkový cukr)

12 dkg másla, droždí (kvásek)

rozinky máčené v rumu

mandle

vejce na potření

Vypracujeme řádně těsto tak, aby praskalo a dáme kynout minimálně na 1 hodinu do peřin. Po vykynutí zapracujeme rozinky a upleteme vánočku ze 4,3 a 1 pramenů. Potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a pečeme při 185 st asi 40 minut.

Lucie Hrdličková věší andílky na známá místa v Plzni.
FOTO: Andílci mi pomáhají odpoutat se od nemoci, říká Lucie z Plzně

VÁNOČNÍ VĚNEC

30 dkg hladké mouky,

½ prášku do pečiva,

1 vejce

kůra z 1 citronu

7 dkg cukru

13 dkg másla

5 lžic mléka

Náplň: 10 dkg mletých ořechů (+ celé na ozdobu), 10 dkg cukru, 2 bílky, 1 lžíce rumu, nastrouhaná jablka

Všechny suroviny na těsto propracujeme a uděláme hladké těsto, které necháme 1 hodinu v lednici odpočívat. Během té doby si připravíme náplň. Ořechy jemně umeleme, promícháme s cukrem, sněhem, rumem, jablky a podle chuti přidáme skořici.

Těsto rozválíme na obdélník o délce 30 cm. Potřeme náplní a stočíme. Závin dáme na plech s pečícím papírem a upravíme do tvaru věnce. Spoj zakryjeme pruhem těsta, z odkrojků. Potřeme máslem a po obvodu uděláme nožem tence rýhu, do které dáme celé ořechy. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 35 minut.

MANDLOVÉ ROHLÍČKY (1921)

Tyto rohlíčky určitě znáte, jen ve starém receptu se používají neloupané mandle.

Těsto:

14 dkg hladké mouky

10 dkg másla

5 dkg práškového cukru

5 dkg strouhaných neloupaných mandlí

1 žloutek

Vypracujeme těsto, tvarujeme rohlíčky a pečeme asi 7 minut při 185 st.. Konce namáčíme v čokoládě.

Čokoláda:

12 dkg bílého ceresu ( 100% tuk )

14 dkg práškového cukru

2 lžíce kvalitního hořkého kakaa

1 lžíce mléka ( rumu )

Ve vodní lázni rozpustíme ceres, přesijeme cukr, promícháme a přidáme kakao. Dáme mléko (rum) podle žádané hustoty.

ZÁZVORKY I. ( Kuchařka 1934):

14 dkg práškového cukru

1 celé vejce

1 žloutek

10 dkg hladké mouky

1 dkg tlučeného ( mletého ) zázvoru

vosk na potření plechu ( pečící papír)

Cukr, vejce a žloutek utřeme ve vodní lázni do zhoustnutí. Necháme vychladit. Pak přidáme po částech mouku a zázvor. Těsto vyválíme, vykrajujeme různé tvary, které dáme na plech a necháme do druhého dne oschnout. Zvolna pečeme.

Matyáš Suda z Chudenic se narodil v klatovské porodnici 16. září v 8:25 hodin rodičům Lucii a Miroslavovi. Na malého brášku se těšila Vanesska (4).
FOTO: Právě jsme se narodili

KORNOUTKY Z KLÁŠTERA

10 dkg mletých ořechů ( můžete i mandle )

20 dkg moučkového cukru

10 dkg polohrubé mouky

8 bílků ( nešlehat )

Vše spojíme na řídkou kaši. Na pečící papír děláme kolečka (udělám si vždy šablonu skleničkou ), nedělejte vysokou vrstvu, jinak se špatně točí a rychle je pečeme při 210 st. asi 4 minuty. Hotové stáčíme do kornoutku. Pracujeme rychle, jinak se lámou. Pokud chladnou, dejte klidně zpátky na pár sekund do trouby. Konce kornoutků namáčíme v čokoládě a můžeme je i ,,pocákat" celé.

PRACNY

24 dkg hladké mouky, 20 dkg másla, 12 dkg moučkového cukru, 10 dkg mletých vlašských ořechů, 1 lžíce hořkého kakaa, 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky tlučeného hřebíčku a nového koření

Vše vypracujeme v hladké těsto, necháme odpočinout v lednici a plníme vymazané formičky. Pečeme při 185 °C asi 8-10 minut. Teplé vyklopíme a obalujeme v moučkovém cukru.