O čtyři děti víc, než původně mělo přijít, dorazilo s rodiči koncem týdne v Netolicích k zápisu do první třídy. Z jednapadesáti dětí si jich osm zopakuje zápis nejspíše i v příštím roce.


Potvrdila se tím slova ředitele školy Ladislava Vovesného, že počet dětí na seznamu není stoprocentní. „Máme nahlášené děti podle matriky a podle toho, zda se nám ozvou ze spádových obcí. Může se ale stát, že se některé z dětí odstěhuje a rodiče nám to nedají vědět, stejně jako se nemusí ozvat ze spádových obcí. A stejně tak může přijít k zápisu i dítě zcela odjinud," konstatoval Ladislav Vovesný, s tím, že každý rok některé dítě vůbec nepřijde, protože se s rodiči přestěhovalo, nebo mu rodiče vybrali jinou školu. „Stejně tak k nám nastoupí dítě, které v našich seznamech ještě nemáme," doplnil.


Optimistický předpoklad, že v září otevřou v Netolicích dvě první třídy, se s největší pravděpodobností potvrdil. Nicméně současně ředitel netolické základní školy dodává, že se počet odkladů postupně zvyšuje. Důvodem není jen potřeba umožnit dítěti během dalšího roku celkově vyspět, ale stejně jako v dalších místech hlavně vady řeči. „Řečové vady se objevují více. A více je to vinou zanedbání ze strany rodičů. Nejedná se jen o špatnou výslovnost r a ř, ale celkově o patlání, špatné mají děti i sykavky. Bohužel mám pocit, že většina rodičů to ponechává svému osudu, že ono to nějak dopadne, když ne, tak požádáme o odklad," uvedl Ladislav Vovesný.