Unikátní prostředí zoo s zářícími exponáty lze navštívit denně mimo Štědrého dne v rámci prodloužené otevírací doby. Pohádkovou atmosféru lze dotvořit také díky občerstvení, zakoupit lze mimo jiné oblíbený vánoční punč. Akce pro veřejnost začíná oficiálně v pátek 9. prosince a pokračuje až do neděle 8. ledna 2023. Hlavní pokladna zavírá vždy v 18:30 hodin, po zoologické zahradě se lze pohybovat do 19 hodin.

Nové obří modely i prodloužená trasa

Letošní ročník kromě prodloužení trasy nabízí nové obří modely. Mezi ně patří třímetrový los s rodinou, jelen s laní a kolouškem, či muflon. Ačkoliv je osvětlen celý prostor zahrady nepředstavuje to vysokou energetickou zátěž. Jak zmínil ředitel zoologické zahrady Vladimír Pokorný k osvětlení využívají LED žárovky. "Nejsou energeticky náročné, úspory jsme učinili u spotřeby elektřiny i plynu. Světelná podívaná navíc svítí jen v otevírací době," vysvětlil s tím, že s uzavřením areálu pro návštěvníky vše zhasínají.

Zdroj: Lenka Pospíšilová

S instalací a zapojení světelných děl pomáhali kromě zaměstnanců zoo také žáci střední školy elektrotechnické SOŠE Hluboká nad Vltavou. Trasa tentokrát zavede příchozí i na vyhlídku kolem losího výběhu, kde se otevírá kouzelný pohled na zámek i město na druhém břehu Munického rybníka.

Akce nejen pro Jihočechy

Jihočeská zoologická zahrada byla loni nejnavštěvovanějším turistickým cílem kraje. Mezi tradiční adventní akce podle ředitele destinační společnosti Českobudějovicko-Hlubocko Tomáše Polanského patří právě Vánočně nasvícená Zoo Hluboká, navštěvují ji nejen Jihočeši ale i lidé ze středních a západních Čech. "V kombinaci s vánočním programem okolních měst je to ideální příležitost pro návštěvu jižních Čech třeba na prodloužený víkend, kdy se zde mohou návštěvníci naladit na sváteční atmosféru," zmínil.

Rhodos a Antalye. První destinace pro Letiště České Budějovice jsou v prodeji.
Jihočeši budou létat z Budějovic už příští rok do Řecka a Turecka. Boeingem 737

Podle náměstka hejtmana Pavla Hrocha, je hlubocká zoo jihočeským pokladem a o tom svědčí i její turistická oblíbenost. "Rozsvícená zoo je velká atrakce, která sem láká tisíce lidí. Obdivuhodné jsou nejen tisíce světýlek, ale i letošní novinky. Věřím, že nejen děti budou nadšeny z třímetrového losa a dalších krásných zvířat," zhodnotil.

Magické kolosy

Vedoucí provozního oddělení hlubocké zoo Martin Švihel doplnil, že instalace světel trvala zaměstnancům celý měsíc. "Bez týmu lidí, kteří se věnují výzdobě s nadšením, by to vůbec nešlo uskutečnit," podotkl. Mezi novinky podle něj patří zvířecí 3D modely nejen losí rodiny, ale i jelení rodina a zlatostříbrný muflon. "Všechny nové exponáty měří více jak dva metry, ve tmě působí na děti i dospělé až magicky," míní.

U Holců na plantáži nasají zákazníci při výběru vánočního stromečku vánoční atmosféru. Letos pro ně totiž pěstitelé přichystali i občerstvení.
Nejhezčí stromečky rostou v Košicích. Letos frčí douglasky

Nasvícená plocha se rozšířila na více jak tři hektary. "Jde o tisíce metrů světelných řetězů doplněných světelnými efekty, návštěvnost nám stále roste, a tak má určitě cenu investovat i inovovat, aby se lidé vraceli," uvedl Martin Švihel.