V Hluboké nad Vltavou před sezónou vypiplají jen pro sebe 35 000 petrklíčů! "Děláme víceméně podobné množství už deset let," říká majitel zahradnictví Lubor Dušek. "Začínali jsme na pěti tisících v roce 1995," dodává Lubor Dušek. "V Německu  nakupujeme mladé rostlinky. Na každém platu je tři sta padesát petrklíčů," říká hlubocký zahradník k akci, která začíná na podzim. Ve čtverečcích substrátu o rozměrech jeden krát jeden centimetr se nachází maličký semenáček. Ten se v Hluboké  sází kolem poloviny září. Rostliny chystají pro vlastní prodej i jiné obchody v Budějovicích a okolí. Dalším aktuálním hitem jsou macešky, které se sázejí od října do začátku listopadu a najdete je v zahradnictví také. Produkce z Hluboké je u zákazníků hodně oblíbená. "Naše květiny mají dobrou odolnost a jejich kvalita je velká," vysvětluje Lubor Dušek.

Jaro 2022 v Českých Budějovicích.
Jaro přebírá vládu. V Budějovicích těší první kvetoucí stromy a rostliny

Jako jarní květiny dělají sami v Hluboké jen uvedené druhy. Už ale myslí na další část zahradnického roku. "Teď sázíme letničky, surfinie, muškáty, později afrikány," naznačuje Lubor Dušek, co přijde na pulty od půlky dubna. Na Dušičky to budou chryzantémy a koncem roku vánoční hvězdy. Těch vypěstují v Zámeckém zahradnictví 12 000 kusů. První sázejí už v červnu, ty, které se prodávají jako menší, potom přijdou na řadu v září.

Sezóna začíná také v protivínském zahradnictví Melo. "Macešky, sedmikrásky, hyacinty nebo dřevité pivoňky," vypočítává prodavačka Adéla Benešová, co firma nabízí. U dřevitých pivoněk zdůrazňuje výhodu, že keřík zůstane nad zemí i po odkvětu. O víkendu si vybírala v Melu Jana Kohoutová z Vodňan. "Dva petrklíče, narcisku. Chtěla bych je dát za okno. Uvidím, jestli to vydrží," usmála se Jana Kohoutová a připojila, že na zahradní záhony zatím nenakupuje, protože je ještě brzo.

Z historie vltavotýnského otáčka
Nahlédněte do historie vltavotýnské točny. Ochotníci hrají v Týně od roku 1855

Podobně brzy je ještě podle Lubora Duška na přílet čápů na komín hlubockého zahradnictví. Komín s čapím hnízdem je skoro symbolem zahradnictví. "Letos ještě nepřiletěli, mají čas," říká na adresu opeřených sousedů Lubor Dušek ale s tím, že se určitě objeví. Jako každý rok.