Vítanou novinku si pro své diváky připravili v třeboňském kině Světozor. Nejenže byla právě dokončena modernizace promítací techniky za dva miliony korun, ale navíc již brzy začne fungovat další kinosál.

Vedoucí třeboňského kina Světozor Karel Fical potvrdil, že od května by se mělo začít promítat kromě sálu na Masarykově náměstí také v lázeňském domě Aurora. Tento krok umožnila takzvaná redigitalizace kina Světozor, při které došlo k obnově systému, kdy byl vyměněn projektor se serverem z rozlišení 2K na 4K. Větší výkon budou mít také promítací lampy. „Diváci tak získají ostřejší obraz, který bude mít vyšší rozlišení i lepší barevnost. Každý obraz se skládá z určitého počtu bodů a my nyní tento počet zdvojnásobíme,“ popsal a dodal, že technologie je již sice na svém místě, ale stále dochází k seřizování a nastavování. „Divák, který naše kino navštěvuje pravidelně, si té změny již mohl všimnout, ale je to zatím skutečně věc zcela nová,“ upozornil Karel Fical.

Naposledy přitom k podobně převratné změně došlo v Třeboni v roce 2010, kdy jako čtyřicáté kino v republice Světozor prošel digitalilzací a filmy tady přestali promítat z pětatřicetimilimetrového filmového pásu. „Technika jde ale vpřed mílovými kroky a to, co bylo před osmi lety hodně moderní je dnes už zastaralé, ale i energeticky mnohem více náročnější než ty nové technologie,“ objasnil.

Jak již dříve informoval místostarosta Třeboně Zdeněk Mráz, vniveč nepřijde ani technologie, která ve Světozoru dosud sloužila. „Máme v plánu obnovit promítání ve společenském sále Lázní Aurora,“ uvedl.

Brusle. Ilustrační foto
Zimní stadion v Třeboni bude. Za 80 milionů

Jeho slova nyní potvrdil i vedoucí kina Karel Fical a ubezpečil, že původní promítací technika není zase až tolik zastaralá, aby ji nebylo možné využít. Jen v lázních nebude možné promítat ve 3D. „Chtěli bychom tady začít promítat od května. Jde vlastně o to, že v Třeboni bude jedno kino se dvěma sály,“ vysvětlil a dodal, že samozřejmě kino v lázních bude plně přístupné i veřejnosti. „Budeme tak mít širší nabídku než třeba větší Jindřichův Hradec. Děláme to hlavně pro lidi,“ upozornil Karel Fical.

Co se týká programové nabídky a rozdělení filmů mezi oběma sály, i tady už má vedoucí kina poměrně jasno. V Třeboni mezi návštěvníky filmových projekcí velmi často patří právě lázeňští hosté, což představuje věkovou hranici přibližně od 40 let výš. "Proto v kině v lázních nepočítáme s promítáním filmů pro děti, ale budeme se tu věnovat spíše více českým komediím," vysvětlil Karel Fical. Celková nabídka kin zůstane stejně pestrá jako dosud, jen v lázních se budou více objevovat právě české komedie. "Líbí se nejen lázeňským hostům, ale zjistili jsme, že i třeboňští návštěvníci v poslední době dávají přednost právě tomuto žánru. Asi je to dáno tím, že v televizi i na internetu je všelijakých amerických thrilerů a sci-fi moc a lidé už jsou tím možná znechuceni. Místo toho chtějí do kina, kde si odpočinou, zasmějou se a jdou s čistou hlavou domů," míní.