Už tuto neděli se dle slov Jany Lorencové z odboru kultury a cestovního ruchu uskuteční na Sokolské plovárně přehlídka současné hudby. „Návštěvníci uvidí a uslyší například Sviště v orchestřišti, hudební projekt Stinka, za kterým stojí písničkářka a publicistka Hana Ludiaková či legendární kapelu Sobi20,“ přiblížila.

ČESKÁ EDIT PIAF

Další ze stěžních akcí se uskuteční v neděli 19. července, kdy se do historického centra vrátí jazz a swing. Vystoupí táborská kapela Basta trio ve složení Vojtěch Vrtiška, Stanislav Fakan, Esko Mäkinen a Pavla Ambrožová, po nich nastoupí Karel Kobližka Quintet s Janem Štolbou, Vladimírem Strnadem, Petrem Kořínkem a Ivanem Smažíkem. „Třešničkou na dortu bude česká Edit Piaf, Radka Fišarová, která zazpívá nejslavnější jazzové, swingové a šansonové písně v doprovodu Miroslava Linky a Aliaksandra Yasinskiho,“ vyjmenovala. Večer potom zakončí Jan Smigmator s kvartetem.

KOUZELNÁ NOC

První srpnovou sobotu se na Tržním náměstí a Velkém šanci odehraje magický večer. Noc naplní kouzla a iluze. „V parku se usadí ďábel, čarodějnice, bludičky, cikánky, věštec, šamani a druidové, atmosféru dotvoří keltsko-irská hudba,“ naznačila s tím, že se chystá také kaskadérské vystoupení Půlnoční lovec, kde ústředním tématem bude život upírů. „Nebudou chybět ani světelné efekty v kombinaci s moderním tancem a akrobacií,“ láká Jana Lorencová.

BOJIŠTĚ V KLOKOTECH

Týden na to, v sobotu 8. srpna čeká Tábor podruhé krvavá řez mezi husity a stoupenci katolických Rožmberků. Bitva se u Tábora skutečně odehrála 30. června roku 1420. Místo vedení města zvolilo záměrně. „Nejen kvůli dobré organizaci parkování, ale i výhodné poloze. Na louce u klokotského kláštera je vlastně uzavřený areál tvořený hřbitovní zdí, linií garáží a srázem řeky,“ vysvětlil starosta Štěpán Pavlík. Místní část Klokoty současně slaví 800 výročí.

V létě se uskuteční další pořady, koncerty a obměněný program k oslavám výročí města Tábora.
Tábor se znovu nadechuje k oslavám 600 let od založení

V této lokalitě proti sobě stanou válečníci obou stran v uměleckém podání sdružení Plzeňský Landfrýd. Podle produkčního souboru Michala Illicha se vše odehraje v dobových kulisách rozestavěného Tábora. „Postavíme zde věž, hradby, kulisy nově vzniklého Tábora, sruby i část vojenského ležení. V bitvě se utká minimálně stovka účinkujících z celé republiky v kostýmech vyrobených z původních materiálů jako len či vlna podle dobově věrných střihů či vyobrazení,“ zmínil s tím, že se lidé mohou těšit i na palné zbraně, které měly husité v oblibě.

Petr Schleiss přiblížil scénář bitvy, kdy byl Tábor napaden. „Žižka byl zrovna v Praze, a tak poslal bránit Tábor Mikuláše z Husi společně s jezdeckou družinou. Ti drtivě porazili Oldřicha z Rožmberka a jeho rakouské stoupence,“ osvětlil historická fakta. Kostýmy včetně přileb a mečů budou odpovídat 15. století. „Naší specialitou jsou speciálně cvičení koně, které použijeme pro jezdectvo Mikuláše z Husi.

Díky projektu Bojovníci boží – 600 let zdobí od soboty 27. června Masarykův dům pamětní deska připomínající obranou bitvu husitů ze dne 30. června 1420.
Pamětní deska na Masarykově domově připomíná 600. výročí bitvy u Tábora

Bitva se z důvodu opatření omezujících počet osob na kulturních akcí odehraje ve čtyřech blocích. „V každém bloku bude bitva, divadelní a historická šermířská skupina, dobové tance s typickou hudbou, sokolník, dílny, ukázky výcviku královských psů a středověká kuchyně,“ upřesnil Michal Illich. Vstupenky lze koupit v předprodeji od středy 8. července v infocentru města. V neplacené zóně čeká návštěvníky tržiště, dětská zóna s atkrakcemi, katovna a mučírna.

PROGRAM:
- V neděli 5. července od 17 hod. Spodní proudy Jordánu na Sokolské plovárně.
- V neděli 5. července od 19.30 hod. Pietní akt k 605. výročí upálení mistra Jana Husa v Husově parku, hraje Swing Band Tábor.
- V neděli 19. července Jazzový Tábor od 16.30 hod. na Žižkově náměstí.
- V sobotu 1. srpna od 20 hod. Magická noc na Tržním náměstí a Velkém šanci.
- V sobotu 8. srpna Rekonstrukce historické bitvy o Tábor na louce v Klokotech od 10 do 21.30 hod.