„Posledních několik měníme po částech staré analogové kamery z roku 2010 za nové digitální. Letos, letos protože jsme získali dotaci, vyměníme zbylých pět kusů kamer,“ upřesnil s tím, že celkové náklady na výměnu posledních pěti kamer jsou 314 tisíc korun. Rovných 280 tisíc zaplatí právě dotace. Už při první výměně si strážníci nové kamery vyzkoušeli a od té chvíle používají jeden typ.

V Prachaticích je kamerový systém od roku 2005, v současné době je rozmístěno patnáct kamer, které sledují strážníci městské policie přímo na služebně.

Prachatická nemocnice, ilustrační foto.
Nemocniční lékárna se stěhuje, bude týden zavřená

„Pomáhají nejen vyřešit případné přestupky či trestné činy, ale především se díky kamerám daří událostem předcházet. Buď kamery případné vandaly rovnou odradí, nebo než se stihne něco stát, hlídka už je na místě,“ podotkl Ivo Novotný a dodal, že nejvíc exponované kamerové body jsou na Velkém i Malém náměstí, ve Zvolenské ulici a ve Štěpánčině parku. I tak ale kamery pomohou vyřešit ročně tak stovku případů.

Další kamerové body prý nejsou potřeba. Strážníci totiž mají ještě tři fotopasti, které rozmísťují tam, kde jsou zrovna potřeba. Jedna z nich momentálně míří na areál objektů pod rozhlednou na Libíně.