Krizový štáb Jihočeského kraje řešil na svém středečním zasedání situaci v jihočeských nemocnicích. Včetně aktuální situace odvozu a likvidace infekčního odpadu z nemocnic.

Schválil opakované vybavení pedagogických pracovníků krajských škol respirátory. Ty nově dostanou i studenti středních zdravotních škol, kteří pomáhají v rámci praxe v jihočeských nemocnicích. Kraj proto uvolní ze svých zásob více než 52 tisíc respirátorů FFP2. Na programu bylo také zachování dopravní obslužnosti ve stávajícím rozsahu. K očkování v kraji je vše připraveno. Chybí jen dostatek vakcín.

Ilustrační foto.
Na jihu Čech je kvůli covidu uzavřeno devět mateřských školek

„Z původně avizovaných 5 100 dávek Moderny podle úterní informace zbylo pouhých 2 700, které navíc přijdou až o týden později, tedy v týdnu od 22. února. Těžko něco plánovat, když se situace mění v tisícových položkách z týdne na týden a vůbec celá situace je paralyzována spory o vakcíny,“ uvedl Martin Kuba s tím, že všechna velkokapacitní očkovací centra jsou připravena na zahájení provozu k 15. únoru a čeká se právě jen na vakcíny.

Ubývá nakažených zdravotníků

Předsedkyně představenstva Jihočeských nemocnic a.s. Zuzana Roithová následně upozornila, že se v krajských nemocnicích začíná projevovat očkování zdravotníků. „Počet nakažených covidem mezi zdravotnickým personálem klesl na 60 lidí, což je nejnižší číslo od té doby, co situaci v rámci první vlny sledujeme. Ukazuje se tak, že očkování zdravotnických pracovníků mělo smysl,“ uvedla Zuzana Roithová.

Ředitel českobudějovické nemocnice Michal Šnorek naopak upozornil, že přibývá lidí s vážným průběhem nemoci. „Stav pacientů stagnuje, ale stoupá počet hospitalizovaných na JIP, takže to musíme sledovat,“ upozornil Šnorek. A hejtman Kuba přitakal, že je nutné se na tuto situaci připravit, protože nevíme, jak se na obsazenosti projeví mutace viru covid-19.

Nemocnice České Budějovice převzala od společnosti LINET hlavní cenu za vítězství v anketě Nemocnice ČR 2020.
Budějovická nemocnice uspěla v hodnocení spokojenosti pacientů i zaměstnanců

Krajský odbor dopravy v souladu s požadavkem Ministerstva zdravotnictví na zajištění bezpečné dopravy cestujících provedl analýzu obsazenosti dopravních prostředků a zjistil, že se pohybuje okolo 40 procent běžného stavu. Doporučil proto zachovat stávající rozsah dopravní obslužnosti.

Hana Brožková, mluvčí Krajského úřadu Jihočeského kraje