Hned se třemi významnými oceněními se vrátil z Blatné z krajského kola ve hře na klávesy zástupce prachatického okresu a ZUŠ Prachatice Václav Hoidekr.


Před týdnem si domů přivezl cenu za vlastní tvorbu, cenu za první místo ve své kategorii a současně i jako jeden ze dvou hráčů i cenu absolutního vítěze. Vaškův učitel Jan Markovce to považuje za velký úspěch. „V tomto kole soutěže už konkurence odpovídá vyššímu stupni, obzvláště ve starších kategoriích, kde už je znát vysoká kvalita," zdůraznil Jan Markovec.


Sám je velkým propagátorem hry na klávesové nástroje a jeho jméno je neodmyslitelně spjato s tradicí přehlídky Lhenické klávesy, která před časem změnila název na KlávesFest. „Za sebe mám radost, že se ukázalo a potvrdilo, že klávesy jsou plnohodnotným nástrojem a svou soutěž zaštítěnou ministerstvem školství si rozhodně zasloužily. Je to svébytný a hlavně kreativní nástroj, zvláště ve spojení s moderními technologiemi," podotkl Jan Markovec.


Každý hráč, který se účastní soutěže, musí zahrát skladbu bez doprovodu, ale protože se jedná o klávesy, větší část jejich vystoupení zahrnuje skladby s doprovodem. Nejlépe se pak mohou prezentovat ve vlastních skladbách. „Na rozdíl od počátků, kdy se na nahraný doprovod dívalo spíše skrz prsty, dnes je to plnohodnotnou součástí. Nicméně pořád platí podmínka jedné skladby bez doprovodu, aby se ukázalo, jak je na tom ten který hráč s technikou," připomněl Jan Markovec.


Výběr skladeb řešili s Václavem Hoidekrem společně, ale to je prý spíše veliká výhoda. „Vašek to má prostě v sobě, baví ho to a nejvíc ze všeho vlastní skladby. Dnes je v osmé třídě základní školy, ale už teď je jasné, že chce dál ve studiu pokračovat na konzervatoři v Plzni," naznačuje učitel, kam jeho žák směřuje. Už od loňského KlávesFestu je navíc v hledáčku profesora Eduarda Spáčila z plzeňské konzervatoře, který si ho vyhlédl právě na festivalu ve Lhenicích. V krajském kole, které se stalo pro Václava Hoidekra tak úspěšné, byla ve starší kategorii velká konkurence, kde se předpokládá samo sebou perfektní zvládnutí techniky. „Takže rozhoduje srdce a Vašek podal muzikantsky jeden z nejlepších výkonů. Dá se říct, že konkurenci převálcoval spontánním projevem. I to rozhodlo, že vedle ceny za první místo v kategorii a diplomu za vlastní tvorbu získal i cenu absolutního vítěze ve své kategorii," doplnil.


Celostátní finále se uskuteční na přelomu dubna a května ve Františkových Lázních. Koná se jednou za tři roky, takže letos je to podruhé od chvíle, kdy se soutěž hry na klávesové nástroje pořádá pod hlavičkou ministerstva školství. A jednoduché to prý nebude mít zástupce Jihočeského kraje z Prachatic ani v lázeňském městě. „Co vím, čeká na Vaška v celostátním kole určitě ještě těžší konkurence, ale jak ho znám, bude to pro něj veliká motivace," věří Jan Markovec.